Η γύρη είναι ουσιαστικά το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών που είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή. Η γύρη διασπείρεται στην ατμόσφαιρα με τον άνεμο. Μπορεί να "πετάξει" έως και σε απόσταση 200 χλμ., ενώ υπό ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 χλμ. Η γύρη ωστόσο δεν γίνεται εύκολα ορατή με γυμνό μάτι.

Η ατμόσφαιρα γεμίζει με κόκκους γύρης, στις περισσότερες περιπτώσεις αόρατους. Αυτούς τους γυρεόκοκκους αντιμετωπίζει ο οργανισμός των αλλεργικών ατόμων ως επικίνδυνους και, προσπαθώντας να τους αποβάλει, παρουσιάζει συμπτώματα εποχικής αλλεργίας, με τη μορφή ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών είναι αναμφίβολα δυσάρεστα. Φαγούρα, καταρροή δύσπνοια εξανθήματα και τσούξιμο στα μάτια κάνουν τη ζωή των αλλεργικών δύσκολη. Τα συμπτώματα έχουν μεγάλη ποικιλία στο είδος και τη βαρύτητα. Πιο συχνά είναι τα συμπτώματα της ρινίτιδας: η καταρροή, τα αλλεπάλληλα φτερνίσματα, ο κνησμός (φαγούρα) στη μύτη ή το επίμονο μπούκωμα.Η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με κνησμό ή/και κοκκινίλα στα μάτια και δάκρυα που τρέχουν.

Σε άλλες περιπτώσεις αντιδρούν οι πνεύμονες: το άσθμα εκδηλώνεται με επίμονο βήχα, αίσθημα βάρους στο στήθος, σφύριγμα (συριγμό) στην αναπνοή ή ακόμη και δύσπνοια. 

Πολύ συχνά οι γιατροί υποβάλλουν όσους πάσχουν από αλλεργίες σε δερματικά αλλεργικά τεστ, δοκιμάζοντας διάφορες, δυνητικά αλλεργιογόνες, ουσίες πάνω στο δέρμα. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτές υποδεικνύει σε ποια είδη γύρης είναι κάποιος αλλεργικός.

Οι περισσότερες αλλεργίες εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, θα πρεπει όταν εμφανιστουν συμπτώματα οι γονείς να δώσουν την δέουσα  προσοχή, καθώς είναι πιο πιθανό να υπάρξει επιδείνωση.

Πολλοί νομίζουν ότι είναι μια ακίνδυνη νόσος, που εκδηλώνεται με φαγούρα, φτέρνισμα, ρινική καταρροή κ.α. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια χρόνια νόσος που μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή μας. Και αυτό γιατί οι χρόνιες παθήσεις επιβαρύνουν καθημερινά σιγά-σιγά τον οργανισμό μας, μειώνουν την απόδοσή μας και τα αντισώματά μας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις