Οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία στρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στο ίδιο το σώμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 18 από τα 25 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, η ψωρίαση ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, “έδειξαν μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση με άνοια”, δήλωσε ο εκ των συντακτών της μελέτης δρ. Michael Goldacre, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τόσο ο ίδιος ο ερευνητής, ωστόσο, όσο και άλλοι επιστήμονες, τόνισαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν άνοια. Η έρευνα έδειξε μόνο ότι αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη έδειξε πως άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας. Η ψωρίαση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 29%, ο λύκος με 46%, η ρευματοειδής αρθρίτιδας με 13% και η νόσος του Crohn με 10% αυξημένο κίνδυνο.

"Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτοάνοσα νοσήματα να επηρεάζουν τον εγκέφαλο;”, αναρωτήθηκε ο δρ Goldacre, για να σημειώσει: “Δεν ξέρουμε, αν και άλλοι έχουν δείξει ότι η χρόνια φλεγμονή, η οποία οφείλεται πιθανόν στο αυτοάνοσο, μπορεί να έχει ένα ρόλο στην Αλτσχάιμερ”.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πληροφορία από περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία. Όλοι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με ένα αυτοάνοσο νόσημα μεταξύ των ετών 1998 και 2012.

Σε σύγκριση με άτομα που έχουν άλλες παθήσεις, οι ασθενείς που εισάγονται για θεραπεία ενός αυτοάνοσου εμφάνιζαν 20% υψηλότερη πιθανότητα να επιστρέψουν στο νοσοκομείο αργότερα με άνοια, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συσχετίζοντας, όμως, τα ευρήματά τους με βάση τον τύπο της άνοιας, διαπίστωσαν ότι η αύξηση της σχέσης των αυτοάνοσων με τη νόσο Αλτσχάιμερ ήταν της τάξης του 6%.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είχαν μια πολύ ισχυρότερη επίδραση στον κίνδυνο αγγειακής άνοιας. Ο κίνδυνος της αγγειακής άνοιας ήταν 28% υψηλότερος σε άτομα με αυτοάνοσες νόσους. Άτομα με αγγειακή άνοια βιώνουν μια πτώση στις δεξιότητες σκέψης, λόγω των συνθηκών που μπλοκάρουν ή μειώνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και τα κύτταρα του εγκεφάλου στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών.

Αυτή η φαινομενική αύξηση του κινδύνου για αγγειακή άνοια μπορεί να προκληθεί από την επίδραση των αυτοάνοσων νοσημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι τα άτομα με μια αυτοάνοση νόσο, είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή νόσο. Εκείνοι με μια αυτοάνοση ασθένεια ήταν επίσης 46% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρωτοβουλίες

Η σχέση μεταξύ της αγγειακής άνοιας και των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι “κάτι νέο”, δήλωσε ο James Hendrix, διευθυντής των παγκόσμιων επιστημονικών πρωτοβουλιών για τον Σύλλογο Αλτσχάιμερ, με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ.

Αυτή η σύνδεση – είπε – θα μπορούσε να εμπλέξει χρόνια φλεγμονή ως πιθανή αιτία της προοδευτικής άνοιας.

Ο Hendrix εξήγησε πως ένα άτομο με διάστρεμμα στον αστράγαλο υφίσταται φλεγμονή και οίδημα, όταν το ανοσοποιητικό ανταποκρίνεται στον τραυματισμό. Αν η φλεγμονή συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβες στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα.

 

Πηγές:
Journal of Epidemiology & Community Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]