Η έρευνα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, αφού βασίστηκε σε στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, το 14% από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει καρδιομεταβολικά προβλήματα εξαιτίας των περιττών κιλών.

Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η καλοτυχία τους θα συνεχιστεί επ’ άπειρον, ούτε ότι μπορούν να χαρακτηριστούν "υγιείς παχύσαρκοι". Και τεκμηριώνουν αυτή την άποψη με τα ευρήματα της έρευνάς τους που έδειξε ότι λιγότερο από το 2,8% των παχύσαρκων ηλικίας πάνω από 80 ετών δεν έχουν καρδιομεταβολικά προβλήματα, συγκριτικά με το 29% στις ηλικίες 20-34 ετών.

Επιπρόσθετα, "και αν ακόμα δεν παρουσιάσουν ποτέ αυτού του είδους τα προβλήματα, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή/και τύπου 2 διαβήτη, θα εξακολουθήσουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, καθώς και νεφρικής νόσου και προβλημάτων στις αρθρώσεις", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Gregory Nichols, από το Kaiser Permanente Center for Health Research στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Θα έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με τα φυσιολογικού βάρους άτομα.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί μερικοί παχύσαρκοι δεν παρουσιάζουν τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολικά νοσήματα, αλλά πιστεύουν ότι παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής (διατροφή, φυσική δραστηριότητας) και τα γονίδιά τους.

Ο Dr. Nichols παρουσίασε τη νέα έρευνα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC 2017) στην Ουάσινγκτον.

Πηγές:
ACC 2017

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία