Νέοι ενήλικες με τον  HIV που λαμβάνουν αγωγή ζουν περισσότερο, στη Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι 20χρονος που άρχισε αντιρετροϊκή αγωγή το 2008 ή αργότερα και είχε χαμηλό ιικό φορτίο μετά από ένα χρόνο αγωγής έχει προσδόκιμο επιβίωσης κοντά σε αυτό του γενικού πληθυσμού- περίπου 78 ετών.

Ωστόσο το προσδόκιμο επιβίωσης για ανθρώπους με HIV, σε μεγάλο βαθμό παραμένει χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet HIV.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μειωθεί ο στιγματισμός σε ανθρώπους με τον ιό και να τους βοηθήσουν να έχουν εργασία και ασφάλεια. Η έρευνα επίσης θα πρέπει να ενθαρρύνει όσους διαγνώστηκαν πρόσφατα με τον ιό να αρχίσουν αγωγή το γρηγορότερο και να τη συνεχίσουν.

Ο Adam Trickey, του University of Bristol δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει επιτυχία στο πώς η βελτιωμένη αντιρετροϊκή αγωγή, με εξέταση, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τη λοίμωξη από τον ιό μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή ανθρώπων που διαγνώστηκαν με HIV.

Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες αν πρέπει να ταιριάξει το προσδόκιμο επιβίωσης με αυτό του γενικού πληθυσμού.

Τα νεότερα φάρμακα έχουν λιγότερες παρενέργειες, αφορούν τη λήψη λιγότερων χαπιών, προστατεύουν καλύτερα από την αναπαραγωγή του ιού και είναι πιο δύσκολο στον ιό να γίνει ανθεκτικός σε αυτά.

Η σύγχρονη αγωγή κατά του HIV είναι πολύ αποτελεσματική και έχει χαμηλή τοξικότητα σημείωσε. Εξαιτίας αυτού οι θάνατοι σε ανθρώπους που ζουν  με τον ιό δεν είναι πιθανό να πέσουν με περαιτέρω εξελίξεις στα φάρμακα.

Ο Trickey δήλωσε ότι χρειάζεται να εστιάσουμε στο να λαμβάνουν συνεχώς τα φάρμακά τους οι φορείς. Είναι επίσης σημαντικό για τους ανθρώπους να διαγνωστούν νωρίτερα και να διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν άλλες παθήσεις που μπορούν να συνυπάρχουν με τον ιό όπως η ηπατίτιδα C. Επίσης χρειάζεται να είναι διαθέσιμη αγωγή κατά του εθισμού.

 

Πηγές:
The Lancet HIV.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA