Ακόμα και ένα ποτήρι κρασί ή άλλο ποτό την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, ενώ η έντονη άσκηση τον μειώνει, σύμφωνα με επισκόπηση ερευνών για την επίδραση της διατροφής και της άσκησης στη νόσο.

Η μελέτη αναφέρει ότι η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού κρασί ή μπύρα ή άλλο ποτό συνδέεται με αυξημένο κατά 5% κίνδυνο καρκίνου σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και κατά 9% σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η ερευνήτρια Anne McTiernan, δήλωσε ότι η μελέτη υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει εντελώς ασφαλές επίπεδο αλκοόλ όσον αφορά τον καρκίνο στο μαστό. Αν μια γυναίκα πίνει θα ήταν καλύτερο να διατηρεί τη χαμηλότερη ποσότητα.

Η επισκόπηση, του American Institute for Cancer Research (AICR) και του World Cancer Research Fund, αξιολόγησε την έρευνα 119 μελετών με στοιχεία 12 εκατομμυρίων γυναικών από διάφορες χώρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έντονη άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.

Προεμηνοπαυσιακές γυναίκες που ήταν πιο ενεργές είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες, ενώ στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 10%.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου και ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγξουν το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο η άσκηση, το υγιές βάρος και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, συνέχισε η ερευνήτρια, ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι πανάκεια.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν το βαθμό στον οποίο η έντονη άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο από την κατανάλωση αλκοόλ.

Τι συμβαίνει αν μια γυναίκα που πίνει τακτικά τρέχει καθημερινά;

Ο μηχανισμός υποδεικνύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι βοηθητικό, δήλωσε η " McTiernan.

Το αλκοόλ αυξάνει τα οιστρογόνα που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, ενώ η άσκηση τα μειώνει. Η έκθεση ανακάλυψε ότι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγές:
Fred Hutchinson Cancer Research Center

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’