Η κατανάλωση καρυδιών ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα, σύμφωνα με έρευνα απεικονιστικής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε από το Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοσόνη.

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες και έρευνες έχουν υποδείξει ότι προάγουν αισθήματα πληρότητας και μπορεί  ενδεχομένως να αποθαρρύνουν την υπερφαγία. Η μικρή έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι έχουν επίδραση στον εγκέφαλο.

Η έρευνα περιέλαβε 10 ανθρώπους με παχυσαρκία που ζούσαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, για δυο συνεδρίες 5 ημερών.

Στην πρώτη, τους χορηγήθηκαν καθημερινά smoothies με 48 γραμμάρια καρύδια. Στη δεύτερη τους χορηγήθηκαν smoothies χωρίς καρύδια αλλά διατροφικά παρόμοια και με ίδια γεύση.

Μετά από κάθε συνεδρία 5 ημερών, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ οι συμμετέχοντες είδαν φωτογραφίες επιθυμητών τροφίμων, ουδέτερων τροφίμων και λιγότερο επιθυμητών.

Μετά από κατανάλωση διατροφής με καρύδια για 5 ημέρες, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε μέρος του εγκεφάλου, που ονομάζεται νησιωτικός φλοιός, όταν είδαν φωτογραφίες επιθυμητών τροφών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται στο νοητικό έλεγχο, που δείχνει ότι οι συμμετέχοντες έδιναν περισσότερη προσοχή σε τροφικές επιλογές και επέλεγαν υγιεινότερες σε σχέση με επιθυμητές τροφές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Diabetes, Obesity and Metabolism.

Πηγές:
Diabetes, Obesity and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]