Η αγωνία και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα όταν ακούμε για κρούσματα μηνιγγίτιδας, που σε κάποιες περιπτώσεις είχε ακόμα και θανατηφόρες συνέπειες!

Με ήδη δύο καταγεγραμμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας ξεκίνησε το 2018, κρούοντας για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, οι οποίοι στο άκουσμα της λέξης μηνιγγίτιδα τρομοκρατούνται, και όχι άδικα. Η αγωνία και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα όταν ακούμε για κρούσματα μηνιγγίτιδας που σε κάποιες περιπτώσεις είχε ακόμα και θανατηφόρες συνέπειες!

Και αυτό γιατί, η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου  από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο του παιδιού.

Όλοι θυμόμαστε το εξάχρονο σήμερα κοριτσάκι από το Καματερό το οποίο νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β πριν από δυο χρόνια και ακρωτηριάστηκε στην τρυφερή ηλικία των 5 μόλις χρόνων, αλλά και το άτυχο δίχρονο αγοράκι που έχασε την ζωή του πέρυσι το καλοκαίρι στα Γρεβενά. Είναι παραδείγματα που πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους και να αναλάβουμε την ευθύνη που έχουμε ως γονείς: να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τους εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

24 ώρες είναι αρκετές για να αποβούν μοιραίες

Η πλέον επικίνδυνη και ύπουλη μορφή της νόσου είναι η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία ευθύνεται και για το 90% των περιστατικών μηνιγγίτιδας που καταγράφονται στη χώρα μας. Στις πρώτες ώρες εκδήλωσης της, η νόσος είναι πολύ  πιθανό να μπερδέψει τους γονείς οι οποίοι μπορεί  να θεωρήσουν ότι το παιδί τους έχει συμπτώματα απλής γρίπης και να εφησυχάσουν. Ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η φωτοφοβία, μπορεί να μπερδέψουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν σε ένα ενδεχομένως τρομερό λάθος: Να μην αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα και να περιμένουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Το λάθος αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του παιδιού τους , καθώς η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

1 στους 10 ενήλικες είναι φορέας της νόσου χωρίς να το γνωρίζει

Περίπου ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε βρέφη και μικρά παιδιά μέσα από τις πιο απλές καθημερινές συνήθεις. Φιλώντας το παιδί μας ή βήχοντας κοντά του, μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα μεταδώσουμε τη νόσο, χωρίς να το γνωρίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή της τους με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειας τους, τα οποία είναι εν αγνοία τους φορείς.   

Δυστυχώς τα παραδείγματα κρουσμάτων είναι πολλά και ο κατάλογος των θυμάτων μακρύς. Χρειάστηκαν μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να καταλήξει παιδάκι σε τραγική κατάσταση, έπειτα από την προσβολή του από την θανάσιμη νόσο. Η δίχρονη F. Β  έχασε την μάχη με τη νόσο στις 14 Φεβρουαρίου 2016, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μικρό κορίτσι είχε αγωνιστεί σθεναρά για δύο εβδομάδες αλλά δυστυχώς δεν άντεξε απέναντι στη σφοδρότητα με την οποία εκδηλώνεται η Μηνιγγίτιδα Β. Ο θάνατος της μικρής  ήταν πρόωρος και φοβερός, αλλά οι γονείς της, οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν με τον κόσμο τις τρομερές φωτογραφίες του παιδιού τους όταν βρισκόταν στην εντατική, δημιούργησαν ένα μαζικό κίνημα ευαισθητοποίησης στους γονείς της Μεγάλης Βρετανίας. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από Μηνιγγίτιδα Β προκάλεσε  εθνική κατακραυγή και κινητοποίηση σύσσωμης της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, με την ελπίδα να μην θρηνήσουν και άλλα θύματα.

Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά μας: Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδας προστασίας των παιδιών μας από τη Μηνιγγίτιδα

Απέναντι σε μια νόσο τόσο ύπουλη και επικίνδυνη όσο η Μηνιγγίτιδα Β, η οποία μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, είμαστε σχεδόν ανήμποροι να προστατευθούμε.  Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στην Μηνιγγίτιδα Β’ είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός κατά της   μηνιγγίτιδας τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με ένα εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση