Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής,  αναφέρει έρευνα σε σχεδόν 70.000 ασθενείς.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Cardiology, έδειξαν ότι άνθρωποι με παχυσαρκία είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με ανθρώπους χωρίς παχυσαρκία.

Ο Andrew Foy, του Penn State College of Medicine στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ασθενείς με παχυσαρκία και κολπική μαρμαρυγή χάνοντας βάρος έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και ρύθμιση της πάθησης.

Αν κάποιος είναι παχύσαρκος και χάσει βάρος, αυτό θα τον βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως κολπική μαρμαρυγή.

Η πάθηση θέτει τους ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρδιακών επιπλοκών.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την κολπική μαρμαρυγή, στην παρούσα έρευνα εξετάστηκε η σχέση σε μεγαλύτερο δείγμα νεότερων ασθενών.

Οι ερευνητές εξέτασαν 67.278 ασθενείς-μισούς παχύσαρκους- για 8 χρόνια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 43,8 έτη και σχεδόν το 77 % ήταν γυναίκες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, ενώ έχουν 45% και 51% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση ή διαβήτη, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με ανθρώπους με υπέρταση ή διαβήτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA