Το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας ανακοινώνει ότι στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4254/2014- ΦΕΚ Α 85) συμπεριλήφθηκε και νέα διάταξη, όσον αφορά στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και οι Οφθαλμολογικές.

Το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας θεωρεί ότι το βήμα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας και, ίσως με καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας, φέρνει τη χώρα μας πια στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των προηγμένων χωρών (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νότιος Αφρική, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη κ.λπ.).

Στην ουσία, επεμβάσεις που δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, όπως καταδεικνύει η διεθνής βιβλιογραφία, είναι καλύτερο να πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα που ασχολούνται μόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο και δε φέρνουν τον πιθανο κίνδυνο των ενδονοσοκομειακών λοιμωξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές προηγμένες χώρες στον τομέα της υγείας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ακόμα και πολύ μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία μεταφέρουν σε «δορυφορικά κέντρα» Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) την πραγματοποίηση επεμβάσεων, όπως αυτή του καταρράκτη, έξω από το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται αυτός ο σκοπός.

Η μεγάλη αυτή, καινούρια σελίδα στην ελληνική ιατρική, έγινε με πολύ επίμονη προσπάθεια από τα μέλη του Κολεγίου τα τελευταία δύο χρόνια. Θα πρέπει να επισημάνουμε, συνεχίζει Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας, ότι καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου βήματος, διαδραμάτισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Πατούλης, όπως και η Υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερα την καταλυτική συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Γνωρίζουμε ότι και αυτός αλλά και οι προαναφερθέντες έδωσαν «σκληρή μάχη», καθώς η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, ίσως, έπληττε κάποια σημαντικά συμφέροντα.

Πιστεύουμε ότι το βήμα αυτό θα καταστήσει πιο προσιτή την οφθαλμολογική φροντίδα στον Έλληνα και στην Ελληνίδα ασθενή. Επίσης θα συμβάλλει στην αναγνώριση της Ελλάδας ως προορισμό ιατρικού «τουρισμού». Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη ενδελεχή μελέτη για τις ΜΗΝ -την οποία έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας- από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας είχε τεκμηριωθεί επιστημονικά η εξοικονόμηση 300.000.000 Ευρώ ανά έτος για το κράτος και την κοινωνική ασφάλιση, με την θεσμοθέτηση των ΜΗΝ στον τομέα της Οφθλαμολογίας. Αντίστοιχα βεβαίως θα είναι τα οφέλη και από τη λειτουργία άλλων θεραπευτικών ή επεμβατικών ΜΗΝ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η AstraZeneca εξαγοράζει την εξειδικευμένη στον καρκίνο Fusion Pharmaceuticals
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών