"Κόβουν και ράβουν" τη λίστα με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που θα περάσουν και στα σούπερ μάρκετ, η οποία αναμένεται εντός του μήνα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά φαρμακοποιοί και στη συνέχεια βιομηχανίες έχουν βάλει βέτο στον ΕΟΦ αλλά και στην Επιτροπή που την επεξεργάζεται, προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή. Με τις βιομηχανίες να τονίζουν ότι μπροστά σε ένα δυσάρεστο γεγονός θα είναι οι πρώτες που θα κληθούν στη δικαιοσύνη.

Στα επιχειρήματά τους, λοιπόν, εκτός από τις πρόσφατες δηλητηριάσεις στη Σουηδία από σκευάσματα που πουλήθηκαν από σούπερ μάρκετ, είναι και το παράδειγμα της Βoots στην Αγγλία. Όπου ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ένα σκεύασμα (παρακεταμόλη) σε μικρότερη συσκευασία –επί παραδείγματι των 8 τεμαχίων και όχι των 20 που είναι στο φαρμακείο- αλλά όχι δεύτερη (αποκλείοντας έτσι για παράδειγμα περιπτώσεις αυτοκτονίας).

Κατά πληροφορίες, η διοίκηση του ΕΟΦ έχει ενημερώσει ότι προτίθεται πριν τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης λίστας να έχει σειρά επαφών με φαρμακοποιούς και βιομηχανίες προκειμένου να συζητήσει μαζί τους όλο το πλαίσιο διακίνησης των σκευασμάτων από το οργανωμένο λιανεμπόριο. Και η αλήθεια είναι ότι τα ερωτήματα από τη συγκεκριμένη απελευθέρωση είναι πολλά. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι:

  • Ποιος φορέας θα ελέγχει τη διακίνησή των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ και το πώς θα γίνεται η αποθήκευση και η διάθεσή τους.
  • Η τιμή τους έχει αποφασιστεί ότι θα απελευθερωθεί από 1/1/2017. Οπότε αν ξεκινήσει νωρίτερα από τα σούπερ μάρκετ θα είναι διατιμημένα;
  • Ποιες κατηγορίες Μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων θα πάνε τελικά στα σούπερ μάρκετ. Ακούγεται ότι στα τελευταία θα μπει το βάμμα ιωδίου, οι γάζες και το οινόπνευμα, αλλά όχι τα αντιβηχικά προϊόντα.
  • Τι θα γίνει με τις συσκευασίες, την ποσότητα και την περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας που θα περιλαμβάνουν τα σκευάσματα που θα διανέμονται και από τα σούπερ μάρκετ;
  • Ποια δεοντολογία θα επικρατήσει όσον αφορά την προώθηση (διαφήμιση) των συγκεκριμένων σκευασμάτων;
  • Η παρουσία φαρμακοποιού θα είναι υποχρεωτική;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και πριν από τη δημοσιοποίηση της λίστας θα πρέπει να έχουν απαντηθεί, μας λέει παράγοντας από τη βιομηχανία, τονίζοντας ότι η απελευθέρωση μπορεί να είναι απαίτηση της τρόικας, όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν παρθεί οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις.

Στην κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων –διαθέτουν κουπόνι ασφαλείας- υπάρχουν 300 σήματα, τα οποία περιλαμβάνουν περί τους 1.100 κωδικούς. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα παραφάρμακα (βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής κ.λπ.) που ανήκουν στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ τότε μιλάμε για περίπου 2.200 κωδικούς. Τα οποία κατά μέσο όρο δουλεύονται με μεικτό περιθώριο κέρδους 24%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα