Πολυεθνικές με μπροστάρηδες τα Επιμελητήριά τους ζητούν επίμονα, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των ληξιπρόθεσμων πληρωμών τους.

Μέχρι στιγμής, ο Υπουργός δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημά τους, ο οποίος όμως κατ’ άλλα κάνει καθημερινές συναντήσεις με όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας, ενώ ήδη κάποια εξ αυτών ενημερώθηκαν τελευταίως ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά θα ξεκινήσουν τμηματικές πληρωμές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ιatronet έμαθε, για παράδειγμα, ότι στις 15 Φεβρουαρίου ετοιμάζεται να εκδοθεί από το Υπουργείο ένταλμα πληρωμής αξίας 28 εκατ. ευρώ -που αφορά το Νοέμβριο του 2015- για παρόχους δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι εξαιτίας της άρνησης της ηγεσίας του Υπουργείου να δεχτεί συνάντηση με μεμονωμένες περιπτώσεις πολυεθνικών, έχουν φουντώσει οι φήμες στην αγορά που θέλουν κάποιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εκβιάζουν ακόμη και με αποεπένδυση από τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται μέσω αντιπροσώπων.

Το μόνο δίκιο που μπορεί να αναγνωρίσει κανείς σε αυτές τις πολυεθνικές που έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, αναφέρει παράγοντας οργάνου που ελέγχεται από το ελληνικό κράτος, είναι ότι οι διοικήσεις τους συμμετέχουν (μετοχικά) σε τραπεζικούς ομίλους κολοσσούς. Και άρα, ελέγχονται εκτενώς, τόσο από τις αρχές της χώρας που εδρεύουν, όσο και από τις εκεί χρηματιστηριακές αρχές, καθώς είναι εισηγμένες.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, όπως μάθαμε, διακινούν ως επί το πλείστον υλικά χειρουργείου, τα οποία μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό είναι μοναδικά (δεν μπορούν δηλαδή να αντικατασταθούν).

Οι τιμές δε αυτών των υλικών μπορούν να ξεκινούν από λίγα ευρώ και να φθάνουν και να ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αναφέρουν πηγές, οι πολυεθνικές αυτές προκειμένου να έχουν σε πλήρη έλεγχο τον δείκτη «έκθεσής τους» στην ελληνική αγορά έχουν αυξήσει κατακόρυφα το πρεσάρισμά τους στους Έλληνες αντιπροσώπους, απαιτώντας πλέον τα χρήματά τους σε διάστημα λιγότερο του δίμηνου.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]