Τοις μετρητοίς πρέπει να αγοράζουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία τα αναλώσιμα υλικά του διαβήτη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του Οργανισμού δεν αποζημιώνει από την 1η Ιανουαρίου 2017 τους παρόχους, οι οποίοι χορηγούν παρόμοια υλικά που δεν διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τους φαρμακοποιούς της χώρας πως κανένα παραπεμπτικό που θα εκτελεσθεί, δεν θα αποζημιωθεί, λόγω του δεσμευτικού όρου του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση των υλικών αυτών μόνον από πιστοποιημένους παρόχους.

Το προεδρείο του ΠΦΣ χαρακτηρίζει “αδιανόητο” από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ να φέρνει λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου προς “διαβούλευση” σχέδιο σύμβασης, με το οποίο υποχρεώνονται τα φαρμακεία σε πιστοποίηση για τα αναλώσιμα υλικά, όταν την ίδια ώρα η πολιτεία θεωρεί ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Λουράντο, η απαίτηση αυτή είναι ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι ο φορέας πιστοποίησης, δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) διαθέτει μόλις 13 επιθεωρητές για τα 11.000 φαρμακεία!

Ολοκλήρωση

Με αυτές τις δυνατότητες, η πιστοποίηση των φαρμακείων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια!

Ο ΠΦΣ έχει στη διάθεσή του στοιχεία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Σερβία, όπου δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση.

Η ύπαρξη πιστοποίησης όπου υπάρχει είναι προαιρετική και η μη ύπαρξή της δεν αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα χορήγησης οποιουδήποτε προϊόντος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας