Δύο σημαντικά νέα στη μάχη κατά του AIDS, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας στη Μάλτα.

Ο Γιάννης Μπασκόζος ανέφερε ότι η Ελλάδα εμφανίζει για τέταρτο διαδοχικό έτος μείωση των νέων κρουσμάτων της νόσου.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 33% αυτών των νέων κρουσμάτων έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις βασισμένες στην Κοινότητα.

Σημαντική εξέλιξη είναι και η επικείμενη μείωση του κόστους της χορηγούμενης θεραπείας κατά του HIV.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, δύο στα τρία φάρμακα αναμένεται να γίνουν γενόσημα έως το καλοκαίρι, καθώς λήγει η πατέντα προστασίας τους.

Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία θεωρούνται η “ραχοκοκκαλιά” της θεραπείας, καθώς χορηγούνται σήμερα σε συνδυασμό σταθερών δόσεων σχεδόν στο 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά.

Η κυκλοφορία γενοσήμων τους – είπε ο γενικός γραμματέας – θα έχει ως συνέπεια μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Ενώ οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων έχουν εξασφαλίσει άδειες κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητεί ένα “συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας” για τον συνδυασμό σε ένα χάπι.

Απορρίφθηκε

Πολλοί εμπειρογνώμονες – σημείωσε – εκτιμούν πως πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο αίτημα ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας):

“Είμαι σίγουρος ότι η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών”, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Ο γενικός γραμματέας πρότεινε να εξασφαλιστεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για έλεγχο της νόσου, καθοδηγούμενο από την κοινότητα, αλλά και αυτοέλεγχο.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]