Προβληματισμό προκαλεί η καταδίκη μίας παιδιάτρου του νοσοκομείου Ρεθύμνου, στην οποία αποδίδεται ο θάνατος τρίχρονου αγοριού τον Μάιο του 2014.

Η γιατρός καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου σε φυλάκιση 12 μηνών, με τριετή αναστολή, ενώ της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικού του πρώην εντίμου βίου.

Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε για την ίδια υπόθεση τρεις ακόμη παιδιάτρους, από τις οποίες οι δύο υπηρετούν στο ίδιο νοσοκομείο και η μία ασκεί ελεύθερο επάγγελμα. Η μία από τις τρεις, κρίθηκε αθώα με ψήφους 2 προς 1.

Για την καταδικασθείσα, η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι το παιδί είχε εμφανίσει συμπτώματα αφυδάτωσης και πως δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες ενυδάτωσής του, με αποτέλεσμα να καταλήξει από ισχυρό σοκ του οργανισμού.

Είχε, μάλιστα, προτείνει την ενοχή και της τρίτης κατηγορουμένης, θεωρώντας ότι έπρεπε να έχει φροντίσει για την άμεση εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο.

Το παιδί νοσηλεύθηκε, τελικά, το επόμενο πρωί και έφυγε από τη ζωή μία μέρα αργότερα, έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Οι παιδίατροι υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι έπραξαν όσα προέβλεπαν τα ιατρικά πρωτόκολλα. Για το θέμα της αφυδάτωσης, τόνισαν πως είχαν χορηγηθεί στο παιδί παραπάνω από 1.250ml, συγκεκριμένα 1.800 ml.

Συμβούλιο

Η αντίδραση της κοινής γνώμης και η οργή των συγγενών είναι απολύτως δικαιολογημένη. Καλό θα είναι, όμως, παρόμοιες αποφάσεις να λαμβάνονται σε πιο ομαλές συνθήκες και με σωστή αξιολόγηση των δεδομένων.

Στο blog των νοσοκομειακών γιατρών “ygeianet” γίνεται λόγος για άγριες συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, “...με τους δικαστές να προσπαθούν εμφανώς να ξεφορτωθούν την αδηφάγα 'κοινή γνώμη', επιβάλλοντας μίας καταδίκη και παραπέμποντας για αθώωση (;) στο Εφετείο”...

Οι γιατροί προτείνουν τη δοκιμασμένη σε πολλές χώρες και αποτελεσματική σύσταση Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα αποφαίνεται προδικαστικά για τη βασιμότητα της αγωγής.

Με τον τρόπο αυτό – σημειώνουν – θα πάψουν οι αυτοσχεδιασμοί των δικαστών και θα αποτραπούν άδικες αποφάσεις που συντρίβουν έντιμους γιατρούς και οδηγούν την ιατρική κοινότητα σε αμυντική άσκηση του έργου της.

Επιστολή

Για το θέμα της παιδιάτρου που καταδικάστηκε εκδόθηκε ανοικτή επιστολή από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:

“Καταδικάστηκες, γιατί δικαστές έκριναν πως άφησες ένα μικρό ασθενή να πεθάνει από αφυδάτωση. Όμως το παιδί είχε εξεταστεί από 7 διαφορετικούς παιδιάτρους μέσα σε 7 ημέρες, λάμβανε ενδοφλέβια υγρά, δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή ένδειξη αφυδάτωσης και η ιατροδικαστική έκθεση δεν μπόρεσε να καταλήξει στο αίτιο θανάτου...

Παρ' όλα αυτά, δικαστές απεφάνθησαν ότι η γιατρός που πάλεψε για την ανάνηψη του χωρίς επιτυχία, είναι ένοχη ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Αυτό είναι άδικο. Κατανοούμε πως ο πόνος και η απώλεια κάνουν τον άνθρωπο να ζητάει το φταίχτη, όμως δεν πρόκειται να σε αφήσουμε βορά στις ορέξεις μιας 'κοινής γνώμης' που γκουγκλάρει και έχει άποψη για το ποια πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία μιας νόσου.

Δεν γίνεται να επιτρέψουμε ως γιατροί, αλλά και ως πολίτες να θριαμβεύσει μια επικίνδυνη τηλεοπτική ή διαδικτυακή ημιμάθεια, η οποία όταν συναντά τον πόνο, τον απαρηγόρητο πόνο, θεριεύει”...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου