Aπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώθηκε ότι ορισμένες παρτίδες του φαρμάκου Viracept, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είχαν μολυνθεί με την ουσία ethyl mesilate η οποία είναι τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλεί βλάβες στοDNA, ενώ έχει συσχετιστεί με καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις.

Γι’ αυτό και τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της κυκλοφορίας του σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αντιρετροϊκό φάρμακο – όπως ονομάζονται όσα χορηγούνται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό HIV που προκαλεί τοAIDS – παρασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία Roche και στην Ελλάδα διατίθεται σε μορφή χαπιών (με 250 μιλιγκραμ της δραστικής ουσίας νελφιναβίρης) καθώς και σε σκόνη (50 μιλιγκραμ).

Χορηγείται τόσο σε φορείς όσο και σε ασθενείς του AIDS, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις του μπορεί να χορηγηθεί και σε παιδιά από τριών χρόνων και πάνω. Στη χώρα μας οι φορείς του HIV ξεπερνούν τις 8.000 και οι ασθενείς με AIDS είναι πάνω από 2.700.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το εν λόγω σκεύασμα ήταν εδώ και καιρό ‘υπό παρακολούθηση’ από τους αρμόδιους φορείς της Ευρώπης.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό