Οι πτώσεις σκοτώνουν περισσότερα άτομα από οποιαδήποτε άλλη αιτία ατυχημάτων. Είναι ο Νο1 κίνδυνος μετά τα τροχαία ατυχήματα. Πολλοί νεκροί κάθε χρόνο είναι το αποτέλεσμα των πτώσεων. Και ακόμη περισσότεροι τραυματίες: το σημαντικότερο είναι ότι υποφέρουν άνθρωποι, αλλά παράλληλα χάνονται μισθοί, χάνεται προαγωγή, ξοδεύονται χρήματα για ιατρική περίθαλψη.
Οι πτώσεις είναι μεταξύ των πιο πολυέξοδων ατυχημάτων
Οι περισσότερες πτώσεις οφείλονται σε γλυστρήματα ή παραπατήματα στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι πτώσεις από ψηλά σημεία. Πολλές από αυτές μπορούν να προβλεφθούν και να προληφθούν.
Απόφυγε τα γλιστρήματα προσέχοντας τα εξής:
-
Σκαλοπάτια
Οταν στρίβεις τη γωνία ή βγαίνεις προς τα έξω, κοίταξε προσεκτικά για σκαλοπάτια που δεν φαίνονται. -
Γυαλιστερές επιφάνειες
Εχε το νου σου στα δάπεδα που είναι πολύ γυαλισμένα και κάθε άλλη γλυστερή επιφάνεια. -
Χαλιά
Κάθε μικρό ή μεγάλο χαλί που δεν είναι κολλημένο στο δάπεδο ή δεν έχει από κάτω αντιολισθητικό υλικό, μπορεί να γλυστρήσει τη στιγμή που πατάς πάνω σ'αυτό. -
Ξηλωμένα δάπεδα
Πρόσεχε όταν περπατάς σε δάπεδα όπου υπάρχουν ξεκόλητα πλακάκια. Να κάνεις συχνούς ελέγχους στα δάπεδα του σπιτιού σου και στους χώρους εργασίας σου. -
Μπάνια και ντους
Πάντα να προσέχεις μπαίνοντας και βγαίνοντας. Να χρησιμοποιείς αντιολισθηρά πατάκια στο μπάνιο σου. -
Υγρά δάπεδα
Μη περιμένεις να στεγνώσει το νερό μόνο του, φτάνει 1 δευτερόλεπτο για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα. -
Παγωμένα σημεία
Σκόρπισε άμμο στους παγωμένους διαδρόμους τον χειμώνα. Πάντα να περπατάς αργά σε κάθε παγωμένη επιφάνεια. -
Λάδια, Γράσα
Να έχεις στουπί και απορρυπαντικά υλικά έτοιμα όταν χρησιμοποιείς ελαιώδη υγρά. Να ελέγχεις τον χώρο εργασίας.
Πρόσεχε τις επικίνδυνες συνθήκες βαδίσματος
Απόφυγε τα παραπατήματα προσέχοντας τα παρακάτω:
Επιπλα, εξοπλισμός
Τακτοποίησε τα έπιπλα του γραφείου σου και του σπιτιού σου έτσι ώστε να αποφεύγεις κάθε κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Υλικά
Είναι επικίνδυνο να τοποθετείς υλικά στις διελεύσεις και στους διαδρόμους. Για ασφάλεια τοποθέτησέ τα μέσα σε ντουλάπια ή σε αποθήκες.
Ηλεκτρικά καλώδια
Οι προεκτάσεις των καλωδίων απαγορεύεται να διατρέχουν διαδρόμους. Αν αυτό είναι αναπόφευκτο στερέωσέ τες σταθερά στο δάπεδο.
Παιχνίδια
Εκπαίδευσε τα μικρά παιδιά να μην αφήνουν τα παιχνίδια τους στη μέση. Είναι εύκολο να πατήσεις ένα παιδικό παιχνίδι και να πέσεις.
Ακατάστατα δάπεδα
Κάθε μικρό πράγμα μπορεί να είναι η αιτία μιας πτώσης.
Συρτάρια
Πρόσεχε να είναι κλειστά. Και αν νομίζεις ότι είναι απίθανο, κάποιος θα μπορούσε να σκοντάψει σε ένα ανοικτό συρτάρι.
Σκάλες
Μην αφήνεις υλικά στις σκάλες. Μια πτώση στη σκάλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα.
Εμπόδια
Εάν βρίσκονται στο δρόμο σου παραμέρισέ τα ή παράκαμψέ τα. Είναι επικίνδυνο να περνάς πάνω από αυτά.
Το καλό νοικοκυριό σημαίνει ασφάλεια. Να σου γίνει συνήθεια.
Πώς να αποφύγεις τις πτώσεις:
- Ελεγξε το φωτισμό για επάρκεια ιδιαίτερα σε στενά κεφαλόσκαλα.
- Πρόσεχε τα ρεβέρ των παντελονιών σου. Υπάρχει κίνδυνος να πιαστούν κάπου όταν περπατάς.
- Επισκεύασε ή αντικατέστησε μοκέτες σκαλοπατιών αν έχουν φθαρεί. Χρήση διαδρόμων από αντιολισθηρό υλικό είναι μια καλή ιδέα.
- Να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια με αντιολισθητική σόλα και σε καλή κατάσταση. Με λαστιχένια τακούνια. Τα ψηλά τακούνια παρέχουν μικρότερη ευστάθεια. Τα μποτάκια προστατεύουν και τους αστραγάλους. Πρόσεχε τα λυτά κορδόνια.
- Να κάθεσαι σε σταθερό κάθισμα. Εξέτασε τα πόδια της πολυθρόνας αν πατάνε σταθερά στο πάτωμα. Να είσαι σίγουρος ότι η πολυθρόνα σου είναι σε άριστη κατάσταση.
- Να αποφεύγεις τις προχειρότητες. Μη χρησιμοποιείς στοίβες κουτιά ή έπιπλα για να ανέβεις ψηλά. Χρησιμοποίησε ασφαλείς σκάλες ή ειδικά σκαμνιά για μικρά ύψη.
- Μη πηδάς από βαγόνια, καμιόνια, πατάρια. Κατέβα από τη σκάλα.
- Ζήτα βοήθεια. Μη σηκώνεις και μεταφέρεις μόνος περισσότερο βάρος από όσο μπορείς. Να προσέχεις μη χάσεις την ισορροπία σου. Να κάνεις σταθερά βήματα όταν μεταφέρεις βάρος. Οταν έχεις αμφιβολίες ζήτα βοήθεια από τους άλλους.
- Δώσε το καλό παράδειγμα στους άλλους.
- Μάθε πως να χρησιμοποιείς τις σκάλες
Χρησιμοποίησε ασφαλείς σκάλες. Κάνε περιοδικούς ελέγχους στα σκαλιά. Χρησιμοποίησε σκάλες οι οποίες έχουν ασφαλή ποδαράκια.
Να βλέπεις πάντα τη σκάλα. Μη γυρίζεις ποτέ την πλάτη στη σκάλα. Μην ανεβαίνεις ποτέ στο τελευταίο σκαλοπάτι. - Ανέβασμα υλικών. Μην ανεβαίνεις σκάλες κρατώντας πράγματα. Χρειάζεσαι και τα 2 χέρια για να ανέβεις με ασφάλεια. Οταν πρέπει να ανεβάσεις υλικά σε ένα επίπεδο, ανέβασε τα υλικά αφού έχεις ανέβει εσύ πρώτα σ'αυτό.
- Να δουλεύεις με κάποιον άλλο. Οταν δουλεύεις πάνω στη σκάλα, να υπάρχει κάποιος που να την κρατάει. Και να είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα σκοντάψει πάνω στη σκάλα.
- Μη τεντώνεσαι. Εάν η πόρπη της ζώνης σου έχει περάσει έξω από τα πόδια της σκάλας, τότε είσαι σε επικίνδυνη κατάσταση. Κατέβα κάτω και μετακίνησε την σκάλα προς το σημείο που θέλεις να εργαστείς.
- Ακολούθησε τον κανόνα 4 προς 1.
Για να είναι σωστή η θέση της σκάλας που ακουμπάει σε τοίχο, το ύψος της πρέπει να είναι 4 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση της σκάλας από την βάση του.
Περίμενε τον προηγούμενό σου να ανέβει πριν εσύ ξεκινήσεις να ανεβαίνεις. Ποτέ συγχρόνως δύο άτομα πάνω στη σκάλα. - Ασφάλισε την σκάλα. Ανοιξε καλά τα ποδαρικά της σκάλας μέχρι το όριο τους.
Εξέτασέ τον μηχανισμό που ασφαλίζει τα ποδαρικά. Η σκάλα δεν πρέπει να γέρνει. Εάν το δάπεδο έχει κλήση πρόσθεσε τάκους έτσι ώστε τα πόδια της σκάλας να είναι πάντα σε οριζόντιο επίπεδο.
Τελικά μπορείς να περιορίσεις τις πιθανότητες ατυχημάτων αν βελτιώσεις τις συνήθειές σου.
- Μη βιάζεσαι - Να ξεκινάς εγκαίρως προκειμένου να προλάβεις, ώστε να μη βιάζεσαι και τρέχεις.
- Πρόσεχε - Να κινείσαι με ασφαλή ταχύτητα. Εχε το νου σου και στους άλλους. Μην αλλάζεις κατεύθυνση απότομα.
- Ακολούθησε τις οδηγίες - Ενημερώσου για τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν στην εργασία σου, τόσο για υπερυψωμένα σημεία όσο και για εργασίες στο έδαφος. Μάθε να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη δουλειά σου.
- Μην παιδιαρίζεις - Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι πτώσεις έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις όσο μεγαλύτερος είσαι. Μη βιάζεσαι τώρα, για να είσαι καλά αργότερα.
- Μη περπατάς στο σκοτάδι - Χρησιμοποίησε φακό ή βοηθητικό φωτισμό προκειμένου να φωτίσεις το χώρο όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή δεν υπάρχει εγκατάσταση φωτισμού.
- Μη ρισκάρεις - Να αποφεύγεις ανόητους κινδύνους. Μη ξεκινάς δουλειές που είναι πέρα από τις δυνατότητές σου.
- Εχε το νου σου για
αιτίες που προκαλούν πτώσεις, που οι άλλοι δεν τις έχουν εντοπίσει.
Χρησιμοποίησε ατομικό εξοπλισμό ασφαλείας. -
Οταν κάνεις προληπτικές ενέργειες για να αντιμετωπίσεις τις πτώσεις, πρέπει να εξετάζεις προσεκτικά όλους τους παράγοντες.
Και… εάν τελικά πέσεις;
Μπορείς να ελαττώσεις τις πιθανότητες τραυματισμού πέφτοντας με το σωστό τρόπο.
Μελέτησε όμως την πρακτική του πώς να πέφτεις σωστά και εξασκήσου σ'αυτήν.
Ακολουθούν 3 συμβουλές για το τι να κάνεις την ώρα που πέφτεις:
- Χαλάρωσε - Προσπάθησε να μη σφίξεις τους μυς σου.
- Απόσβεσε την πτώση - Χρησιμοποίησε τα χέρια σου και τα πόδια σου σαν ελατήρια για να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την πρόσκρουση.
- Κύλησε και άφησε τον εαυτό σου να κυλήσει προς την κατεύθυνση που σε σπρώχνει η ενέργεια από την πτώση, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες τραυματισμού.
Οι πτώσεις συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι δεν φαντάζονται ότι μπορούν να συμβούν. Οσο περισσότερες πτώσεις περιμένεις να συμβούν και παίρνεις μέτρα για να τις αντιμετωπίσεις, τόσο λιγότερες πτώσεις θα έχεις στο τέλος.
Έτσι, μπορείς να προλάβεις τις πτώσεις
Με τις ασφαλείς συνήθειές σου.
Να ενδιαφέρεσαι για την ασφάλειά σου. Αναγνώριζε τους κινδύνους. Να λαμβάνεις πάντα τα μέτρα προφύλαξης. Να είσαι ενήμερος για τις δυνατότητες σου αλλά και για τα όρια και τους περιορισμούς σου. Με τις σωστές ενέργειές σου.
Να επιλέγεις πάντα τον ασφαλή τρόπο για την εκτέλεση κάθε εργασίας.
Μετακίνησε, επισκεύασε ή απόφυγε επικίνδυνους παράγοντες όταν τους αντιληφθείς.
Κρίνε πάντα με κριτήριο την ασφάλεια σε ότι αφορά τον εαυτό σου, τους συναδέλφους σου και τον εξοπλισμό του χώρου εργασίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός