Η άνοιξη είναι, παραδοσιακά, η πλέον επικίνδυνη εποχή, στην οποία "ανθίζουν" οι αλλεργίες λόγω της ανάπτυξης δένδρων και βλαστών- και ακολουθεί το φθινόπωρο.

Αιτία; Το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα γεμίζει με κόκκους γύρης, στις περισσότερες περιπτώσεις αόρατους. Αυτούς, ο οργανισμός των αλλεργικών ατόμων τους αναγνωρίζει ως επικίνδυνους και προσπαθεί να τους αποβάλει.

Έτσι εκδηλώνονται τα συμπτώματα εποχικής αλλεργίας, με τη μορφή ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος.

Το πιο κοινό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών είναι η αλλεργική ρινίτιδα, γνωστή και ως αλλεργικός πυρετός. Τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας σχεδόν μιμούνται αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με κνησμό ή/ και κοκκινίλα στα μάτια και δάκρυα που τρέχουν.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που η αντίδραση εστιάζεται στο άσθμα που εκδηλώνεται με επίμονο βήχα, αίσθημα βάρους στο στήθος, σφύριγμα (συριγμό) στην αναπνοή ή ακόμη και δύσπνοια.

Οι περισσότερες αλλεργίες εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να επιδεινωθεί, για παράδειγμα η ρινίτιδα μπορεί να γίνει άσθμα. Για αυτό, αν οι γονείς υποψιάζονται ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα, τότε θα πρέπει να αποταθούν στον παιδίατρο και αυτός να τους κατευθύνει.

Απλές συμβουλές

  • Όσοι είστε αλλεργικοί στα φυτά ή στη γύρη τους, κρατήστε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού σας και ανοιχτό το air condition. Αγοράστε ένα ειδικό φίλτρο που να συγκρατεί τη σκόνη ή τη γύρη.
  • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες, αν οι χώροι όπου ζείτε εμφανίζουν υγρασία.
  • Εγκαταστήστε ξύλινα πατώματα ή μαρμάρινα. Αποφύγετε να καλύπτετε τα πατώματα με χοντρά χαλιά.
  • Ελαττώστε τα πήλινα διακοσμητικά και τα βιβλία, που συλλέγουν σκόνη.
  • Κρατήστε τα κατοικίδια έξω από το σπίτι.
  • Λούζεστε κάθε μέρα, για να απομακρύνετε σκόνη και πιτυρίδα.
  • Πλένετε συχνά τα ρούχα σας.
  • Χρησιμοποιείτε καλύμματα μαξιλαριών, στρωμάτων και παπλωμάτων, ώστε να υπάρχει ένας φραγμός ανάμεσα σε σας και στη σκόνη που φωλιάζει στο κρεβάτι σας.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα