Το αιώνιο δίλημμα…. Κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια γυναίκες προβληματίζονται για το αν είναι προτιμότερο να επιλέξουν ένα ολόσωμο μαγιό ή ένα μπικίνι. Και οι λόγοι δεν είναι πάντα αισθητικοί.

Από γυναικολογικής πλευράς, σε αντίθεση με τους άνδρες, η ζέστη κρίνεται από τους ειδικούς ως ιδανική για τη γονιμότητα. Απτή απόδειξη αποτελεί η έναρξη της εμμήνου ρύσεως σε νεαρότερη ηλικία των κοριτσιών που ζουν στον ισημερινό από ότι των κοριτσιών της Βόρειας Ευρώπης και του Καναδά.

Ίσως λοιπόν ο κατά τα άλλα βλαβερός καλοκαιρινός ήλιος είναι ωφέλιμος για όσες γυναίκες θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Η χρήση όμως αντηλιακών προϊόντων με υψηλό προστατευτικό δείκτη είναι γνωστό ότι αποτρέπει την είσοδο των ακτινών και τελικά της θερμότητας στο σώμα, προστατεύει ωστόσο από πιθανά δερματολογικά προβλήματα.

Πώς πρέπει λοιπόν να “παντρέψουμε” τις οδηγίες των δερματολόγων με αυτές των γυναικολόγων για να επωφεληθούμε τα μέγιστα αυτό το καλοκαίρι; Καταρχήν οι γυναίκες πρέπει να προτιμούν τα μπικίνι από τα ολόσωμα μαγιό και να κάνουν ηλιοθεραπεία ανάσκελα και ιδανικά έχοντας τοποθετήσει το σώμα τους προς τον ήλιο. Να κάνουν χρήση αντηλιακών προϊόντων στο σώμα και το πρόσωπό τους. Όσες όμως έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα μπορούν να εξαιρέσουν την κοιλιά, δηλαδή να μην απλώσουν αντηλιακό 2-3 εκατοστά κάτω από τον αφαλό και μέχρι το μπικίνι, καθώς τα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή σπανίζουν.

Αντίθετα, οι έγκυες γυναίκες καλό είναι τις ημέρες που επικρατεί καύσωνας να επιλέγουν ανοιχτόχρωμα, ολόσωμα μαγιό, γιατί έτσι προστατεύουν, έστω και λίγο, το παιδί από την υπερβολική θερμότητα. Δεν πρέπει όμως να είναι πολύ σφιχτό στο σώμα, για να μην πιέζει την κοιλιά. Εξάλλου, υπάρχουν ολόσωμα μαγιό σχεδιασμένα για εγκύους τα οποία στηρίζουν και προστατεύουν τόσο την κοιλιά όσο και το στήθος. Ένα άλλο πλεονέκτημα, όταν επιλέγονται ολόσωμα μαγιό, είναι η αποφυγή της χρήσης αντιηλιακών προϊόντων, ορισμένα από τα οποία δεν είναι και τόσο αθώα για χρήση από εγκύους.

Βασική προϋπόθεση όμως, η οποία βεβαίως ισχύει για όλες τις γυναίκες, είναι η αλλαγή του μαγιό μετά το κολύμπι ή αφότου ιδρώσουν, προκειμένου να αποφευχθούν οι κολπίτιδες, οι οποίες, είτε είναι μυκητιασικές είτε μικροβιακές, ευνοούνται από το υγρό και ζεστό περιβάλλον. Η επιλογή φυσικά του είδους του μαγιό δεν σχετίζεται με την πιθανότητα προσβολής του οργανισμού.

Τέλος, παρότι τα μπικίνι χαρίζουν μαύρισμα χωρίς πολλά σημάδια στο σώμα, υπάρχουν ολόσωμα που είναι ανθεκτικά στο χλώριο ή άλλα που είναι φτιαγμένα από υλικά που προσφέρουν αντιηλιακή προστασία. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορούν μαγιό από υφάσματα με δείκτη προστασίας UPF 50+, που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου