Αν νιώθετε πως τα παπούτσια και οι κάλτσες σας είναι σφιχτά, επειδή για κάποιον λόγο οι αστράγαλοί σας έχουν πρηστεί, τότε υπάρχουν αρκετοί λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτό. Είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε το οίδημα έπειτα από μία κουραστική μέρα, ή αν περάσατε την ημέρα σας καθισμένοι στο γραφείο, χωρίς να κινείστε. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές αιτίες…

Τραυματισμός στο πόδι: Αν έχετε στραμπουλήξει τον αστράγαλό σας, το πρήξιμο είναι αναμενόμενο, και θα υποχωρήσει από μόνο του όσο γίνεστε καλύτερα. Ξεκουραστείτε, τοποθετήστε πάγο και προσπαθήστε να μην ακουμπάτε το πέλμα σας στο πάτωμα.

Τσίμπημα κάποιου εντόμου: Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα ορισμένων εντόμων, ή αν σας έχει τσιμπήσει (επανειλημμένα) κουνούπι στην περιοχή, υπάρχει πιθανότητα να πρηστείτε, πέρα από την ενοχλητική φαγούρα που θα νιώσετε.

Κάψιμο: Αν έχει καεί η περιοχή, είτε από κάποιο ατύχημα (για παράδειγμα, αν έπεσε βραστό νερό) ή επειδή έχετε μείνει υπερβολικά πολλή ώρα στον ήλιο, το δέρμα σας μπορεί να πρηστεί. Αν υπάρχουν φουσκάλες, και αν το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο και κόκκινο, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πολύ σφιχτά ρούχα: Τα skinny jeans μπορεί να είναι όμορφα εμφανισιακά, αλλά πιέζουν τους μύες των ποδιών και προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Ένα πιθανό αποτέλεσμα αυτού είναι το πρήξιμο.

Κάποια μόλυνση: Υπάρχουν βακτηριακές μολύνσεις που επηρεάζουν το κάτω μέρος των ποδιών, και αν δεν τις αντιμετωπίσετε σύντομα μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Συνεπώς, αν το πρησμένο δέρμα είναι κόκκινο και σας πονάει, ή αν παρουσιάζετε συμπτώματα όπως ο πυρετός ή μυϊκοί πόνοι, τότε μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Αρθρίτιδα: Το πρήξιμο των αρθρώσεων είναι πολύ κοινό σύμπτωμα των ασθενών με αρθρίτιδα.

Φλεβική θρόμβωση: Ένα από τα σημάδια ότι πρέπει να γίνετε πιο δραστήριοι και ότι η καθιστική ζωή έχει αρχίσει να κάνει την παρουσία της αισθητή στην υγεία σας. Αν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας πρήζονται έπειτα από αρκετές ώρες ακινησίας, μιλήστε με έναν γιατρό.

Κιρσοί: Οι κιρσοί είναι αιμοφόρα αγγεία που πρήζονται και γίνονται ορατά κάτω από την επιδερμίδα, και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνος, πρήξιμο αλλά και φαγούρα.

Εγκυμοσύνη: Καθώς το μωρό σας, που όλο αυξάνεται σε μέγεθος, ασκεί όλο και περισσότερη πίεση, μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο στα πόδια. Να θυμάστε, όμως, πως αν αυτό συμβεί ξαφνικά, μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος, οπότε μην το αγνοήσετε.

Παχυσαρκία: Τα πολλά περιττά κιλά ασκούν πίεση στα πόδια και τους αστραγάλους, και μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο.

Υπολειτουργία του θυρεοειδούς: Ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με κατακράτηση υγρών στα άκρα μας, αλλά και στο πρόσωπο.

Καρδιακή, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια: Όταν η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα, παρατηρείται συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρας, προκαλώντας πρήξιμο. Παρομοίως, η κακή λειτουργία του ήπατος ή των νεφρών μπορεί και αυτή να προκαλέσει κατακράτηση υγρών.

Κάποια φαρμακευτική αγωγή: Διάφορα φάρμακα, ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στους αστραγάλους. Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι τα φάρμακα για την υπέρταση, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντισυλληπτικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα