Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή irritable bowel syndrome - IBS είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο και απασχολεί καθημερινά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Αποτελεί μια λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου και τα συμπτώματα που το συνοδεύουν ποικίλλουν χωρίς να συνοδεύονται από οργανική διαταραχή. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους με τη διαχείριση της διατροφής, του τρόπου ζωής και του άγχους. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή και συμβουλευτική. Το IBS χρειάζεται μακροπρόθεσμη διαχείριση καθώς αποτελεί  μια χρόνια πάθηση.

Ωστόσο, η διαταραχή στο εντερικό βλεννογόνο εμπλέκεται και σε πιο σύνθετες παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η εκκολπωματική νόσος, η εκκολπωματίτιδα και η νόσος του Crohn.

Οι φαρμακευτικές αγωγές που προτείνονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση των κυττάρων του εντερικού βλεννογόνου και των λειτουργικών τους ιδιοτήτων, περιλαμβάνουν: αντιφλεγμονώδη, κορτικοειδή, αντιβιοτικά, αντιδιαρροϊκά και αναλγητικά φάρμακα. Υπάρχουν όμως και φυσικά συστατικά με ισχυρή αποτελεσματικότητα για τις παθήσεις του παχέος εντέρου.

Βουτυρικό οξύ

Αποτελώντας ένα φυσικό συστατικό που σχηματίζεται στο παχύ έντερο ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού των φυτικών ινών, το βουτυρικό οξύ έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αναπλαστική δράση για τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Σε ένα μη υγιές παχύ έντερο η ποσότητα του βουτυρικού οξέος είναι διαταραγμένη. Η έρευνα γύρω από το βουτυρικό οξύ έως πρόσφατα έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα και πολλαπλά οφέλη.

Το βουτυρικό οξύ:

  • Αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου - κολονοκύτταρα1
  • Συμμετέχει σε ανοσορυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες2, 4
  • Συμβάλλει στη μείωση του εντερικού pH, δημιουργώντας ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων3
  • Ευνοεί την επούλωση των αλλοιώσεων3
  • Βοηθά στην απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών -ελαχιστοποίηση διάρροιας5
  • Βοηθά το προβιοτικό μείγμα να ενωθεί με τον εντερικό επιθηλιακό ιστό, ενισχύοντας τον αποικισμό6
  • Διεγείρει την παραγωγή βλέννας3

Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ - GSE

Διαδεδομένη είναι η ισχυρή αντιβιοτική δράση του GSE - εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ10,11,12. Σε αντιδιαστολή με τα φαρμακευτικά αντιμικροβιακά - αντιβιώσεις που πέραν των παθογόνων μικροβίων, καταστρέφουν και τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου και του ουροποιητικού συστήματος οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυκητιάσεων, το GSE δρα σεβόμενο την μικροχλωρίδα του εντέρου ενώ έχει αντιβακτηριακή (gram + και gram - βακτήρια)10,11 και αντιμυκητιασική δράση12.

Προβιοτικά

Σε όλες τις παθήσεις του παχέος εντέρου σημαντικό είναι μετά την μείωση της φλεγμονής και την αφαίρεση των παθογόνων παραγόντων να ακολουθήσει η αποκατάσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, μέσω λήψης προβιοτικών. Σε ένα υγιές πλέον εντερικό επιθήλιο καθίστανται ικανή η εποίκηση των προβιοτικών.

Η νέα ολοκληρωμένη διαδοχική θεραπεία

Το Colon Life είναι ένα καινοτόμο πιστοποιημένο προϊόν που κατέχει πατέντα διάρκειας 20 ετών. Η καινοτομία του έγκειται στην διαδοχική θεραπεία, η οποία προστατεύεται από Ευρωπαϊκή Πατέντα. Το Colon Life συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής και την προστασία του βλεννογόνου μέσω του βουτυρικού οξέος, στην  απομάκρυνση των παθογόνων παραγόντων μέσω του GSE και στην εξισορρόπηση της εντερικής μικροχλωρίδας μέσω των προβιοτικών και πρεβιοτικών. Και τα προβιοτικά του ColonLife κατέχουν Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, αφού είναι 5 φορές πιο ανθεκτικά από τα κοινά προβιοτικά και παραμένουν ζωντανά για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Στην Ιταλία η επιστημονική κοινότητα των γαστρεντερολόγων έχει ήδη αναγνωρίσει την ευεργετική δράση του ColonLife σε σοβαρές παθήσεις του παχέος εντέρου- Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, Κολίτιδα, Ελκώδη Κολίτιδα, Εκκολπωματική Νόσο, Εκκολπωματίτιδα, Νόσο του Crohn.

Μάθε περισσότερα για το ColonLife πατώντας εδώ.

Πηγές: 1. Role of anaerobic bacteria in the metabolic welfare of the colonic mucosa in man. Roediger WE, Gut. 1980 Sep; 21(9):793-8.
2. Physiological and anti-inflammatory roles of dietary fiber and butyrate in intestinal functions. Andoh A, Bamba T, Sasaki M, JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1999 Sep-Oct; 23(5 Suppl):S70-3.
3. Short-chain fatty acids improve clinical, pathologic, and microbiologic features of experimental shigellosis. Rabbani GH, Albert MJ, Hamidur Rahman AS, Moyenul Isalm M, Nasirul Islam KM, Alam K, J Infect Dis. 1999 Feb; 179(2):390-7.
4. Anti-inflammatory effects of sodium butyrate on human monocytes: potent inhibition of IL-12 and up-regulation of IL-10 production. Säemann MD, Böhmig GA, Osterreicher CH, et al. FASEB J. 2000;14:2380–2.
5. Butyrate and the colonocyte. Production, absorption, metabolism, and therapeutic implications. Velázquez OC, Lederer HM, Rombeau JL. Adv Exp Med Biol. 1997; 427:123-34.
6. Vanhoutvin SA, Troost FJ, Kilkens TO, et al. The effects of butyrate enemas on visceral perception in healthy volunteers. Neurogastroenterol Motil. 2009;9:952–e76.
7. Banasiewicz T, Kaczmarek E, Maik J, et al. Quality of life and the clinical symptoms at the patients with irritable bowel syndrome treated complementary with protected sodium butyrate. Gastroenterol Prakt. 2011;5:45–53.
8. Tarnowski W, Borycka-Kiciak K, Kiciak A, et al. Outcome of treatment with butyric acid In irritable bowel syndrome – preliminary report. Gastroenterol Prakt. 2011;1:43–8.
9. Butyric acid in functional constipation. Aleksandra Pituch, Jarosław Walkowiak, and Aleksandra Banaszkiewicz, Prz Gastroenterol. 2013; 8(5): 295–298.
10. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity. Heggers JP, Cottingham J, Gusman J, Reagor L, McCoy L, Carino E, Cox R, Zhao JG.
11. Reagor L, Gusman J, McCoy L, Carino E, Heggers JP. The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: I. An in vitro agar assay. J Altern Complement Med. 2002 Jun;8(3):325-32.
12. Simonetti G, Santamaria AR, D'Auria FD, Mulinacci N. et al.Evaluation of anti-Candida activity of Vitis vinifera L. seed extracts obtained from wine and table cultivars. Biomed Res Int. 2014;2014:127021.