Γιατί η ερωτική επιθυμία της γυναίκας είναι πιο ευάλωτη και επιρρεπής σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες; Πολλοί θεωρούν ότι σχετίζεται με κοινωνικοπολιτιστικούς παράγοντες και κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα ή διαφορετικές προσδοκίες και ρόλους που έχουν οι γυναίκες σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο. Επιπρόσθετα, η γυναικεία ερωτική επιθυμία συνδέεται πάρα πολύ με το περιβάλλον, το περιεχόμενο και το νόημα της σχέσης που την εκπροσωπεί .Παρακάτω θα δούμε με ποιους τρόπους διαφέρει η ερωτική επιθυμία στους άντρες και στις γυναίκες.

Οι γυναίκες έχουν διαφορετικό και πιο πλάγιο τρόπο να φτάσουν στη σεξουαλική ικανοποίηση

Οι άντρες και οι γυναίκες ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια στην ερωτική επιθυμία. Οι γυναίκες είναι περισσότερο εγκεφαλικές και λειτουργούν περισσότερο με τα «αυτιά» παρά με τα σεξουαλικά αισθητήρια όργανα. Έχουν την ανάγκη να υπάρχει μια πλοκή, ένα σενάριο, που βέβαια θα εμπλέκει και θα ξετυλίγει την αναδίπλωση μιας ρομαντικής ιστορίας που θα συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε συναίσθημα. Η ερωτική επιθυμία της γυναίκας είναι πιο συναφής και συνδεδεμένη με το πλέγμα του συναισθήματος. Οι άντρες, αντίθετα, δεν χρειάζονται τόση φαντασία, αφού το σεξ για αυτούς είναι πιο απλό και ξεκάθαρο ζήτημα.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι άντρες δεν αναζητούν την οικειότητα, την αγάπη ή την επικοινωνία και τη σύνδεση με μια γυναίκα περισσότερο ή λιγότερο από τις γυναίκες. Απλά βλέπουν το σεξ από διαφορετική οπτική γωνία. Οι γυναίκες αρχικά θέλουν να επικοινωνήσουν, να συνδεθούν με τον/τη σύντροφο και μετά να προχωρήσουν σεξουαλικά. Για τους άντρες, το ίδιο το σεξ αποτελεί τη σύνδεση και την επικοινωνία. Η σεξουαλική επαφή για τους άντρες είναι το μέσο που χρησιμοποιούν για να εκφράσουν την τρυφερότητά τους, την οικειότητα που νιώθουν και να επικοινωνήσουν την πιο ευάλωτη και ευαίσθητη πλευρά τους. Αποτελεί τη γλώσσα της εγγύτητας.

Οι γυναίκες βιώνουν τη σεξουαλική ηδονή διαφορετικά από τους άντρες

Οι άντρες χρειάζονται 4 λεπτά για να φτάσουν στην εκσπερμάτιση, ενώ οι γυναίκες 10 με 11 λεπτά για να έχουν οργασμό, εάν και εφόσον έχουν. Αυτή είναι άλλη μια διαφορά στην ερωτική επιθυμία ανάμεσα στα φύλα: το πόσο συχνά έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ. Στους άντρες, το 75% αναφέρει ότι έχουν οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ μόνο το 26%των γυναικών αναφέρει το ίδιο. Από την άλλη, όταν οι άντρες ερωτήθηκαν για το ποσοστό των οργασμών των γυναικών συντρόφων τους απάντησαν με μεγαλύτερο ποσοστό από ότι πραγματικά συνέβαινε, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο ακριβείς στις προβλέψεις τους για τους οργασμούς των συντρόφων τους.

Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν βιολογικά τη δυνατότητα να βιώνουν περισσότερο από έναν οργασμό κατά τη διάρκεια της ίδιας σεξουαλικής πράξης, πράγμα που είναι αδύνατο για τους άντρες.

Οι άντρες σκέφτονται πιο πολύ το σεξ

Η πλειοψηφία των αντρών κάτω από 60 σκέφτονται το σεξ τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Μόνο το ένα τέταρτο των γυναικών, από την άλλη, το σκέφτονται συχνά. Βέβαια, όσο μεγαλώνουν ηλικιακά το φαντασιώνονται λιγότερο, αλλά πάλι οι άντρες κατέχουν το προνόμιο να το σκέφτονται και να το φαντασιώνονται σε διπλάσιο ποσοστό από ό,τι οι γυναίκες. Σε έρευνα του Παν/μιου της Φλόριντας βρέθηκε ότι οι άντρες αναφέρουν πιο αυθόρμητη σεξουαλική επιθυμία και έχουν πιο συχνές και ποικιλόμορφες φαντασιώσεις.

Οι άντρες ψάχνουν το σεξ με μεγαλύτερο ενθουσιασμό

"Οι άντρες θέλουν σεξ πιο συχνά από τις γυναίκες στην αρχή της σχέσης, στη μέση και πολλά χρόνια μετά, σύμφωνα με αρκετές έρευνες στο θέμα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους ομοφυλόφιλους άντρες, σε όλα τα στάδια της σχέσης τους. Οι άντρες αναζητούν και περισσότερες/ ους συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και ενδιαφέρονται πιο πολύ για περιστασιακό σεξ. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο το κοινωνικό στίγμα και ο τρόπος ανατροφής των γυναικών όπου η ελευθεριότητα στο σεξ είναι απαγορευτική και τις στιγματίζει ως ‘’εύκολες’’ ή ως ‘’σεξουαλικά απελευθερωμένες’’.

Παρόλα αυτά, η σεξουαλική επιθυμία των αντρών φαίνεται να είναι πιο έντονη και από τη συχνότητα που αυνανίζονται. Τα δυο τρίτα των αντρών αυνανίζονται, παρόλο που νιώθουν ενοχές για αυτό. Αντίθετα, το 40% των γυναικών αυνανίζονται, ενώ η συχνότητα είναι πολύ μικρότερη από αυτή των αντρών.

Η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών επηρεάζεται σημαντικά από κοινωνικοπολιτιστικούς παράγοντες.

  • Η επιθυμία και η στάση των γυναικών απέναντι στο σεξ ενδέχεται να επιδέχεται περισσότερες αλλαγές στην πορεία της ζωής τους από ό,τι στους άντρες, αφού οι πεποιθήσεις που έχουν είναι πιο περιοριστικές και συνδέονται πολύ με την ενοχή.
  • Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και περιορισμούς από ό,τι οι άντρες
  • Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς και ευάλωτες στο τι πιστεύουν οι συνομήλικες και οι φίλες τους για το σεξ από ό,τι οι άντρες.
  • Γυναίκες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο δείχνουν να είναι πιο ανοικτές στο να πειραματιστούν σε διάφορες σεξουαλικές πρακτικές, ενώ για τους άντρες το μορφωτικό επίπεδο δεν συνδέεται με τη σεξουαλικότητα τους.

Εφόσον μια γυναίκα και ένας άντρας βλέπουν ότι η ερωτική επιθυμία συναντά διάφορα προβλήματα και μπλοκαρίσματα που συνδέονται με αυτά που έχουν προαναφερθεί, καλό είναι να διερευνήσουν τους λόγους και τις πεποιθήσεις- στερεότυπα που τους έχουν επηρεάσει ή και εγκλωβίσει και να ζητήσουν τη βοήθεια του ειδικού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα