Θα πρέπει να είναι επέμβαση εκλογής ειδικά όταν η διάγνωση είναι αμφίβολη, οπότε και είναι εύκολο να γίνει διερεύνηση όλης της περιτοναϊκής κοιλότητας. Δυστυχώς δεν έχει όσους υποστηρικτές θα έπρεπε, ίσως γιατί η λαπαροσκοπική διερεύνηση της κοιλιάς και αντιμετώπιση κάποιου άλλου πιθανού ευρήματος είναι δύσκολη για κάποιον που δεν έχει επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Η δικαιολογία ότι η τομή είναι πολύ μικρή και στην κλασσική μέθοδο δεν ευσταθεί, διότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες διαπύησης και ο πόνος του τραύματος υπάρχει και η νοσηλεία είναι μακρύτερη.
Χρησιμοποιούνται 3 port-sites, η εγχείρηση διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι σε 1-2 μέρες αν δεν υπάρχει διάτρηση ή εμπύημα.

Τι είναι σκωληκοειδίτιδα;
Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Η σκωληκοειδής είναι μία μικρή απόφυση στην αρχή του παχέως εντέρου. Βρίσκεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω σκωληκοειδίτιδα;
Συνήθως ο ασθενής έχει πόνο που στην αρχή μπορεί να είναι ήπιος γύρω από τον ομφαλό, αλλά σιγά-σιγά γίνεται πολύ οξύς και έντονος και εντοπίζεται στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς.

Μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ανορεξία, ναυτία και εμετό.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω αυτά τα συμπτώματα;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας και αν θεωρήσει πιθανόν να έχετε σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να εξετασθείτε από χειρουργό και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα χρειάζεται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση. Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να γίνει διάτρηση και η φλεγμονή να επεκταθεί στην υπόλοιπη κοιλιακή κοιλότητα (περιτονίτιδα) κάνοντας την αντιμετώπιση της κατάστασης πιο δύσκολη.

Μπορεί να πάθει σκωληκοειδίτιδα ο καθένας;
Ναι, δεν είναι ασθένεια που συμβαίνει μόνο στα παιδιά και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι διαφορά έχει η λαπαροσκοπική μέθοδος;
Η επέμβαση είναι ίδια στην ουσία με την κλασσική μέθοδο, δηλαδή αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση.

Η διαφορά έγκειται στην προσέγγιση. Με την λαπαροσκοπική μέθοδο η επέμβαση γίνεται με μακριά εργαλεία μέσα από τρεις μικροσκοπικές τρύπες και μία κάμερα που προβάλει το εσωτερικό της κοιλιάς σε μία οθόνη. Έτσι αποφεύγεται η κλασσική τομή και ο ασθενής πονάει λιγότερο και σηκώνεται από το κρεβάτι γρηγορότερα.

Υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα;
Επειδή η διάγνωση δεν μπορεί να μπει 100% προεγχειρητικά, στην περίπτωση που συμβαίνει κάτι άλλο, αυτό μπορεί εύκολα να εντοπισθεί και να αντιμετωπισθεί χωρίς να χρειάζεται επέκταση της τομής, αφού με την κάμερα (λαπαροσκόπιο) μπορεί να εξετασθεί όλη η κοιλιά.

Επίσης οι πιθανότητες διαπύησης του τραύματος είναι πολύ μικρότερες αφού οι μικροσκοπικές τομές είναι από 1/2 ως 1 εκατοστό. Ο χρόνος ανάρρωσης και παραμονής στο νοσοκομείο είναι επίσης μικρότερος.

Πότε μπορεί να φύγω από το νοσοκομείο;
Αν δεν υπάρχει επέκταση της φλεγμονής και δεν έχει γίνει διάτρηση, τότε ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι σε 1-2 μέρες. Αν όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο ο ασθενής θα πρέπει να πάρει ενδοφλέβια αντιβίωση για μερικές μέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα