Επιστήμη & Ζωή

Πόσο σοβαρή είναι η νέα υποπαραλλαγή Κράκεν του κορωνοϊού - Η αμερικανική εμπειρία

Οι καθηγητές Rebecca Fischer και Ben Neuman απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διασπορά της ΧΒΒ.1.5 στις ΗΠΑ. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα.


Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023, 12:00

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η διασπορά της υπο-παραλλαγής του κορωνοϊού ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως "Κράκεν". Με το θέμα ασχολήθηκαν πρόσφατα η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής Rebecca Fischer και ο καθηγητής Βιολογίας Ben Neuman, επικεφαλής ιολόγος του Global Health Research Complex. 

Σε σχετική δημοσίευση, οι δύο επιστήμονες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την υποπαραλλαγή XBB.1.5 και για το πώς εξελίσσεται η διασπορά της στις ΗΠΑ. Η ''Κράκεν'' αφορά πλέον περισσότερα από τα μισά κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εξαπλώνεται γρήγορα και είναι η πιο κυρίαρχη έκδοση του ιού στη χώρα.

Στην Ελλάδα, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον 2 ή "Κράκεν" δεν έχει πολύ μεγάλη διασπορά. Από το σύνολο των δειγμάτων με Όμικρον 2, η ΧΒΒ.1.5 έχει ποσοστό 3% και η ΧΒΒ ποσοστό 15%. Πολύ μεγαλύτερη διασπορά έχουν στη χώρα μας η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 (Κένταυρος) με το 46% των συνολικών δειγμάτων με Όμικρον 2 και η CH.1.1 (Όρθρος) με το 35% των κρουσμάτων.

Παρατίθενται οι ερωτήσεις και απαντήσεις των Fischer και Neuman:

Πότε εμφανίστηκε αυτή η παραλλαγή και τι γίνεται με την XBB.1.5 που τραβάει την προσοχή των ιολόγων;

Neuman: Η XBB.1.5 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας είχε εντοπιστεί σε άλλες έξι χώρες σε όλο τον κόσμο, οπότε πιθανότατα ήταν παρούσα λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Κοιτάζοντας ένα μικρό τμήμα της ακίδας όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση, η XBB.1.5 έχει περίπου τόσες διαφορές από το τρέχον στέλεχος Omicron του εμβολίου  (έξι) όσες είχε η Omicron σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του εμβολίου (επτά). Τόσες πολλές διαφορές σε έναν τόσο μικρό χώρο είναι αυτό που κάνει έναν ιό να διασπά τα εμβόλια, και η XBB.1.5 φαίνεται να το κάνει αυτό.

Η XBB.1.5 φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ένα κύμα λοιμώξεων παρόμοιο με της Omicron τον περασμένο χειμώνα;

Fischer: Εν ολίγοις, ναι, ένα άλλο κύμα λοιμώξεων είναι πιθανό. Η XBB.1.5 είναι ήδη κυρίαρχη σε περιοχές των ΗΠΑ και πολλές έχουν επίσης δει αυξήσεις σε μολύνσεις και νοσηλεία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι θα αποτύχει να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, προκαλώντας έξαρση σε λοιμώξεις, ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά αυτής της υποπαραλλαγής είναι ότι φαίνεται να είναι πιο μολυσματική. Εισέρχεται στα κύτταρά μας πιο εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία με την οποία ο ιός μολύνει και πολλαπλασιάζεται είναι πιο αποτελεσματική. Η Omicron ήταν ήδη αρκετά καλή σε αυτό, γι' αυτό υπάρχει αυξημένη ανησυχία για αυτήν τη νέα έκδοση της παραλλαγής. Αν και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για αυτό, είναι επίσης λογικό ότι η μετάδοση του ιού σε άλλους θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα στη διαδικασία μόλυνσης (πριν εμφανιστούν συμπτώματα) ή ότι λιγότερα σωματίδια ιού θα μπορούσαν αποτελεσματικά να προκαλέσουν μόλυνση.

Η αυξημένη αποτελεσματικότητα μετάδοσης αυτής της παραλλαγής, στο τέλος των χειμερινών διακοπών, έχει ανησυχήσει τους ειδικούς σχετικά με νέα αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και αφού ξεπεράσει αρκετά καλά την εποχή των Ευχαριστιών. Ωστόσο, όπως και με τα προηγούμενα κύματα, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ακριβώς πώς θα είναι μια επόμενη αύξηση, όπως συγκεκριμένα πόσες μολύνσεις θα συμβούν, πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός στις κοινότητες ή πόσο απότομα μπορεί να διακόψουμε αυτήν την εξάπλωση και να τερματιστεί το κύμα.

Πώς συγκρίνεται με άλλες παραλλαγές όσον αφορά την πιθανότητα να οδηγήσει σε νοσηλεία και θανάτους;

Neuman: Η ειδική δύναμη της XBB.1.5 είναι ότι μπορεί να μολύνει ανθρώπους που θα είχαν αρκετά αντισώματα για να μπορούν να μπλοκάρουν άλλα στελέχη. Αναπτύσσεται όπου άλλα στελέχη δεν μπορούν.

Fischer: Τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της COVID για άτομα που έχουν μολυνθεί με XBB.1.5 δεν φαίνεται να διαφέρουν από αυτά που ήδη βλέπουμε. Αν και είναι ανακουφιστικό που η παραλλαγή δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή ασθένεια, προκαλεί (όπως και οι προκάτοχοί της) σοβαρή ασθένεια και οδηγεί σε νοσηλεία και θάνατο ορισμένα άτομα. Και ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που συνδέουμε με αυτά τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα (ηλικιωμένοι και άτομα με ορισμένες υποκείμενες παθήσεις υγείας, για παράδειγμα), αυτές οι γενικεύσεις είναι ατελείς στην πρόβλεψη του ποιος θα υποφέρει περισσότερο. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για να εμποδίσουμε την εξάπλωση αυτού του ιού.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια και οι δισθενείς ενισχυτικές δόσεις στην άμυνα έναντι της XBB.1.5; Τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από COVID είναι πιθανό να μολυνθούν εκ νέου;

Neuman: Ένα φρέσκο ενισχυτικό φαίνεται να παρέχει εύλογη προστασία έναντι της μόλυνσης από XBB.1.5 για μερικούς μήνες, αλλά σίγουρα το εμβόλιο πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη του ιού και εναπόκειται σε ρυθμιστικούς φορείς όπως ο FDA να καθορίσουν πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η αντίδραση. Η προηγούμενη λοίμωξη δεν είναι καλύτερη από ένα αναμνηστικό εμβόλιο, και εάν η μόλυνση ήταν με διαφορετικό στέλεχος, θα ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ένα αναμνηστικό εμβόλιο στην πρόληψη της επαναμόλυνσης.

Fischer: Το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο, σχεδιασμένο να είναι αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών της Omicron, αποδεικνύεται ήδη αποτελεσματικό έναντι αυτής της νεότερης παραλλαγής. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι στην ηλικιακή ομάδα υψηλότερου κινδύνου το αναμνηστικό παρέχει έως και τέσσερις έως πέντε φορές καλύτερη προστασία έναντι της XBB.1.5, σε σύγκριση με την απόδοση της σύνθεσης του αρχικού εμβολίου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου μετά από κάθε εμβόλιο και η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο με τη διαθεσιμότητα του πλήρους σετ συνιστώμενων δόσεων εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των ενισχυτικών) ανά πάσα στιγμή. Όποιος έλαβε μια αρχική σειρά εμβολίων πριν από το 2022 δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του προστατευμένο. Η προηγούμενη λοίμωξη δεν είναι επίσης λόγος για να αποφευχθεί ο εμβολιασμός, καθώς η ανοσία από τη μόλυνση, συμπτωματική ή όχι, επίσης εξασθενεί και δεν προστατεύει απαραίτητα από τις αναδυόμενες παραλλαγές. Οι επαναμολύνσεις είναι συχνές και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου, ακόμα και αν μια προηγούμενη μόλυνση ήταν ήπια. Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις COVID ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας ασθένειας και αναπηρίας.

Τι μάς λέει αυτή η νεότερη παραλλαγή για το πώς εξελίσσεται ο ιός;

Neuman: Η εξέλιξη θα είναι πάντα απρόβλεπτη, αλλά με το γενικό επίπεδο ανοσίας που έχουν όλοι τώρα, στην πραγματικότητα μόνο οι ιοί που διαφέρουν ουσιαστικά από το εμβόλιο έχουν πιθανότητες να αναπτυχθούν. Αυτό είναι καλό πράγμα. Με καλύτερη κάλυψη εμβολίων, μπορούμε να βάλουμε τον ιό στη γωνία, όσον αφορά τον περιορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Τι συμβουλή έχετε για τα άτομα με κόπωση από την πανδημία, ειδικά καθώς τα μέτρα μετριασμού όπως η δημόσια κάλυψη είναι όλο και λιγότερο συνηθισμένα με την πάροδο του χρόνου;

Fischer: Η κούραση, η εξάντληση και η πλήξη με αυτόν τον ιό και την πανδημία είναι αληθινές. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος έλεγχος που έχουμε πάνω σε αυτόν τον ιό είναι μέσω των δικών μας ενεργειών. Μπορούμε να εστιάσουμε στο τι κάνει ο ιός στις κοινότητές μας, τις οικογένειες και τους κοινωνικούς μας κύκλους. Αυτά είναι καλά νέα γιατί όταν ο ρυθμός μετάδοσης είναι χαμηλός, μπορούμε να αναπνεύσουμε λίγο πιο εύκολα. Ωστόσο, όταν η δραστηριότητα του ιού αρχίζει να αυξάνεται μπορούμε να ενισχύσουμε το παιχνίδι μας και να σταματήσουμε τον ιό στα ίχνη του, να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να περιορίσουμε την εξάπλωση, να κρατήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ασφαλείς και να περιορίσουμε την εμφάνιση της επόμενης παραλλαγής.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν τι θα τους βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς ενώ βρίσκονται μαζί με τους φίλους και την οικογένειά τους, ακόμη και όταν οι λοιμώξεις εμφανίζονται στην κοινότητα. Υπάρχουν μερικές καλές πρακτικές που προτείνω, οι οποίες, αν ακολουθηθούν από όλους στην ομάδα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση αυτών των συμβάντων όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένων από COVID-19: Κάντε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγετε πιθανές εκθέσεις για τρεις έως πέντε ημέρες πριν από τη συγκέντρωση. Παρακολουθήστε για τυχόν συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή αλλεργίας για 48 ώρες πριν (εάν εμφανιστούν συμπτώματα, αποφύγετε το συμβάν και κάντε τεστ και  απομονωθείτε μακριά από άλλους μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα). Κάντε τεστ στο σπίτι μία έως δύο ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Φυσικά, δεν υπάρχει 100 τοις εκατό εγγύηση ότι δεν θα εμφανιστεί λοίμωξη, αλλά αν όλοι στην ομάδα ακολουθούν αυτήν την απλή ρουτίνα, ο κίνδυνος θα είναι χαμηλός και θα προστατεύεστε επίσης από την εξάπλωση της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος ή οποιουδήποτε από μια σειρά άλλων ιών που κυκλοφορούν.

Πηγές:
Texas A&M Today



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων