Διατροφή

Διαιτητική αντιμετώπιση των σοβαρών εγκαυμάτων

Η πρώτη επίδραση μετά το shock του εγκαύματος χαρακτηρίζεται από μείωση του όγκου του αίματος, μείωση του πλάσματος και αιμοσυμπύκνωση.

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003

Μακρή Αθανασία (Νάνσυ)
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής


Τα εγκαύματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Τα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού θεωρούνται σοβαρά εγκαύματα.

 

  1. Η πρώτη επίδραση μετά το shock του εγκαύματος χαρακτηρίζεται από μείωση του όγκου του αίματος, μείωση του πλάσματος και αιμοσυμπύκνωση. Η μείωση του όγκου του αίματος εξαρτάται από την έκταση και το βάθος του εγκαύματος. 
  2. Σοβαρή απώλεια νερού από την εγκαυματική επιφάνεια που μπορεί να είναι μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερη από ότι φυσιολογικά. 
  3.  Αύξηση βασικού μεταβολισμού. Η απώλεια σωματικού βάρους είναι σημαντική στην αρχική περίοδο μετά το έγκαυμα. 
  4. Υπεργλυκαιμία στην αρχική φάση. 
  5. Υπερέκκριση γαστρικού υγρού.

 

  1. Πρωτεϊνική κάλυψη του ασθενούς αυξημένη. Τα ποσοστά είναι 2-3 g πρωτεϊνη/1 kg βάρος του ασθενούς την ημέρα ή και περισσότερο ανάλογα τα χαρακτηριστικά του εγκαύματος. 
  2. Αύξηση θερμίδων του καθημερινού μενού. Η θερμιδική κάλυψη πρέπει να είναι: 50-90 kcal/1kg βάρους. 
  3. Χορήγηση συμπληρωματική: βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων. 
  4. Ευχάριστο περιβάλλον, καλό σερβίρισμα των τροφών. 
  5. Κάλυψη των πληγών για να αποφεύγεται η απώλεια υγρών.

Ο βασικός στόχος της διαιτητικής αγωγής ενός ασθενούς που πάσχει από εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού είναι να διατηρηθεί το βάρος σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα, γιατί απώλεια σωματικού βάρους σε ποσοστό πάνω από 10% θεωρείται πολύ επικίνδυνη.

Στα πολύ σοβαρά εγκαύματα οι ασθενείς πρέπει να καταναλώνουν 3000-5000 kcal/ημέρα ή και περισσότερες και οι βιταμίνες που πρέπει να προσέχονται ιδιαίτερα είναι: B12, φυλλικό οξύ, Α, D, E, K.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων