Επιστήμη & Ζωή

Γιατί η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες και μετά την εφηβεία;

Χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, υψηλό στρες και οικογενειακό ιστορικό ακμής ενηλίκων, ενδεχομένως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ακμής και πέρα από την εφηβεία.

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016, 17:40

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Ερευνητές από την Ιταλία, που εξέτασαν 500 γυναίκες, ανακάλυψαν ορισμένους παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο ακμής μετά την ηλικία των 25 ετών-όπως χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, υψηλό στρες και οικογενειακό ιστορικό ακμής ενηλίκων.

Δερματολόγοι δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι τα παραπάνω προκαλούν ακμή σε ορισμένες γυναίκες αλλά είναι λογικό να εμπλέκονται.

Η Dr. Debra Jaliman, του Mount Sinai, βλέπει πως άνθρωποι που τρέφονται με γρήγορο φαγητό τείνουν να εμφανίζουν ακμή περισσότερο.

Η Jaliman δήλωσε ότι η έρευνα εμπλέκει τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που προκαλούν αύξηση του σακχάρου.

Επίσης, το χρόνιο στρες επηρεάζει τη γενική υγεία και θα μπορούσε να φανεί στο δέρμα.

Πάνω από 80% των εφήβων έχει ακμή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουν το δέρμα τους να καθαρίζει μετά την ηλικία των 20 ετών, ανέφερε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Luigi Naldi, του Study Center of the Italian Group for Epidemiologic Research in Dermatology στο Bergamo.

Παρόλα αυτά, μεταξύ 20% και 40% των ενηλίκων συνεχίζουν να έχουν εξάρσεις ακμής.

Η Jaliman δήλωσε ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν ακμή στην ενήλικο ζωή πιο συχνά από τους άντρες. Συχνά οφείλεται σε αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και σε ορμονικές ανισορροπίες.

Οι γυναίκες μπορεί, για παράδειγμα, να εμφανίσουν ακμή πριν την έμμηνο ρύση ή όταν ξεκινούν ή σταματούν τα αντισυλληπτικά χάπια.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς σαφές γιατί ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν ακμή, ενώ άλλες όχι.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες που επισκέφτηκαν δερματολογικές κλινικές σε 12 ιταλικές πόλεις. Συνολικά, 248 διαγνώστηκαν με ακμή και 270 με άλλες παθήσεις (ομάδα ελέγχου).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέονταν με τον κίνδυνο διάγνωσης ακμής.

Γυναίκες που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά ή ψάρι λιγότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή σε σύγκριση με γυναίκες που τα κατανάλωναν πιο συχνά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the American Academy of Dermatology.

Δεν είναι σαφές όμως αν τα φρούτα και τα λαχανικά συγκεκριμένα προστατεύουν από την ακμή, σύμφωνα με άλλη δερματολόγο που επισκόπησε την έρευνα.

Η Dr. Bethanee Schlosser, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, σημείωσε ότι γυναίκες με διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να καταναλώνουν πολλές τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σημείωσε ότι η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ πρόσληψης γαλακτοκομικών και ακμής που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα της ομάδας.

Είναι πιθανό, πρόσθεσε, οι διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται με την ακμή να είναι διαφορετικοί σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Μαζί με τη διατροφή, τα επίπεδα στρες των γυναικών συνδέθηκαν με κίνδυνο ακμής. Όσες ανέφεραν υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα στρες είχαν τριπλάσιο κίνδυνο ακμής σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν λιγότερο στρες.

Ο κίνδυνος ακμής ήταν επίσης υψηλότερος σε γυναίκες των οποίων οι γονείς ή τα αδέρφια είχαν ακμή ως ενήλικες. Το ίδιο ίσχυε για γυναίκες που δεν συνέλαβαν ποτέ ή που είχαν υπερτρίχωση.

Σύμφωνα με την Jaliman, τα τελευταία ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να αντικατοπτρίζουν την επίδραση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

 

 

Πηγές:
Journal of the American Academy of Dermatology.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων