Επιφυλακτική σε σχέση με το κατά πόσο πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για την CoViD-19, εμφανίστηκε την Τρίτη η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Ίμερ Κουκ.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, η κ. Κουκ ανέφερε πως, από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουν μελετηθεί, η αναλογία οφέλους - ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο.

Όπως είπε, ειδικοί επιστήμονες στις θρομβώσεις αξιολογούν τα δεδομένα. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και την Πέμπτη θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία. 

"Η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, έπειτα από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών", επισήμανε, σημειώνοντας πως από την αξιολόγηση θα φανεί εάν οι θρομβώσεις σχετίζονται με τον εμβολιασμό ή είναι τυχαίες.

"Μελετούμε δεδομένα  από συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου. Η Αυστρία πάγωσε τη χρήση συγκεκριμενης παρτίδας και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να  υπάρχει κάποιο θέμα στην παρασκευή του εμβολίου", ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Κουκ, λαμβάνονται δεδομένα και από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μελετώνται και περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από τη χορήγηση και άλλων εμβολίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνταγή: Ταμπουλέ με κινόα
Έμφραγμα: Όλες οι στενώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα
Η τακτική άσκηση επαναπρογραμματίζει τα νεύρα της καρδιάς