Στις 10 Νοεμβρίου του 2020, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε αρχίσει να χτυπά με σαρωτικό τρόπο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στο σύστημα υγείας, ο πρόεδρος των Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης (φωτογραφία πάνω), ανέφερε σε δηλώσεις του πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεκινούσε την εφημερία χωρίς ούτε μία διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μπαίνουν μοιραία στην επώδυνη διαδικασία της επιλογής ασθενών.

Μέσα σε λίγες ώρες, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης, με τον διοικητή και πρόεδρο του Δ.Σ., Παναγιώτη Παντελιάδη, να δηλώνει πως η έναρξη της εφημερίας έγινε με 7 κλίνες εντατικής θεραπείας διαθέσιμες και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη διοίκηση για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών. Στη δήλωση επικαλούνταν και σχετικές διαβεβαιώσεις του υπεύθυνου διαχείρισης περιστατικών COVID-19 του νοσοκομείου, αναπληρωτή καθηγητή, Συμεών Μεταλλίδη, καθώς και της Ελένης Γκέκα, διευθύντριας αναισθησιολογίας και υπεύθυνης της Κλινικής ΜΕΘΑ. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, έστειλε επιστολή στην Εισαγγελία, ζητώντας την παρέμβασή του.

Τέσσερις μήνες μετά, κι ενώ ανάλογες καταστάσεις πίεσης βιώνει τώρα το σύστημα Υγείας της πρωτεύουσας από την επέλαση του τρίτου κύματος, ο συνδικαλιστής κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να καταθέσει στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε, για να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

«Αυτά που δήλωσε ο συνάδελφος αναφορικά με την διαθεσιμότητα κλινών μπορούν να αποδειχθούν. Για το θέμα της επιλογής ασθενών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε τα αυτονόητα, που έχουν ακουστεί έκτοτε και από άλλους συναδέλφους και διευθυντές ΜΕΘ. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν κριτήρια, υποκειμενικά, αλλά και αντικειμενικά», υποστήριξε μιλώντας στο iatronet η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα (φωτογραφία κάτω) και ζήτησε να σταματήσει η δίωξη του συνδικαλιστή. «Οι κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται είναι ανήκουστες για έναν γιατρό του διαμετρήματος και του ήθους του κ. Σιούλη. Εκτός από την διασπορά ψευδών ειδήσεων ελέγχεται και για απειλή διάπραξης εγκλημάτων! Είναι ένας συνάδελφος αφοσιωμένος στο καθήκον και στην προσφορά στον ασθενή, που δεν κοιτάει ωράρια, που δεν φεύγει ποτέ από το νοσοκομείο πριν από τις 5 το απόγευμα, γιατί είναι ο μόνος νεφρολόγος του τμήματος», σημείωσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για επίθεση κατά των υγειονομικών, που έχει στόχο τη μετακύλιση σε αυτούς των ευθυνών της κυβέρνησης: «Ο πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και το συλλογικό τους όργανο, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως και στο πρώτο, απόλυτα τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένα στοιχεία, ανέδειξαν την τραγική και επικίνδυνη  κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. της Θεσσαλονίκης, τις ελλείψεις προσωπικού, δομών και εξοπλισμού, την έκταση της προσβολής από covid-19 μεταξύ των εργαζομένων στις διάφορες δομές του ΕΣΥ, την ελλιπή προστασία του πληθυσμού, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις και συγχρόνως καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που πάσχιζε να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της», αναφέρεται.

ΣΥΡΙΖΑ: Όργιο απειλών και εκφοβισμού στα νοσοκομεία

«Η παραπομπή του Θανάση Σιούλη δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό», υποστηρίζει σε ανάρτησή – δήλωσή της η αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη (φωτογραφία κάτω) και καταγγέλλει πως «ενώ η πανδημία σαρώνει την χώρα και το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, οι διοικήσεις των νοσοκομείων επιδίδονται σε όργιο απειλών και εκφοβισμού των εργαζομένων που τολμούν να αναδείξουν την τραγική πραγματικότητα των Νοσοκομείων. Απειλούν με ΕΔΕ και πειθαρχικούς ελέγχους, ενώ στην περίπτωση των μη μόνιμων υπαλλήλων, η απειλή είναι η μη ανανέωση ή διακοπή της σύμβασης».

Σύμφωνα με την κ.Αυγέρη, η επίπληξη για δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις ή ακόμα και για σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο. «Στόχος τους είναι να συγκαλύψουν τα εγκληματικά λάθη και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας. Οι διώξεις σε βάρος υγειονομικών εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να καταπνίξει κάθε φωνή που αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις των υγειονομικών, να θωρακιστεί το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Αντί να κυνηγούν τους υγειονομικούς ας ασχοληθούν επιτέλους με τις ζωές και την υγεία των πολιτών αυτής της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο