Η κηδεία ενός κατοίκου του μικρού χωριού Αμάδες στη βόρεια Χίο μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Σχεδόν σύσσωμο το χωριό, που αριθμεί αυτή την εποχή περίπου 50 κατοίκους, παραβρέθηκε τόσο στην θρησκευτική τελετή στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής, όσο και στο δημόσιο κέρασμα που ακολούθησε σε μια αίθουσα λίγων τετραγωνικών. Δύο εβδομάδες μετά, το χωριό πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς οι 11 από τους κατοίκους νοσούν, ενώ ο ένας έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 55 ετών. Από τους 13 ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χίου με κορωνοϊό, οι 7 προέρχονται από το συγκεκριμένο χωριό.

Το γεγονός προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "Πολίτης", η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου παρέλαβε την πλήρη αναφορά από το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλων, που χειρίστηκε την υπόθεση και διερευνά όσα συνέβησαν.

"Δυστυχώς από μια τελετή έχουμε έξαρση και η κατάσταση έχει ξεφύγει", είπε στο iatronet ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, Παντελής Βρουλής (φωτογραφία κάτω). "Η Χίος ήταν από τα νησιά που είχαν ελέγξει την πανδημία. Είχαμε ένα ή δύο κρούσματα κάθε 15 – 20 μέρες. Κάναμε έγκαιρα την ιχνηλάτηση και το κρατούσαμε υπό έλεγχο", επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Εδώ έχουμε ζητήματα που τα ψάχνει και ο εισαγγελέας. Τώρα κάθε σπίτι του χωριού έχει κι έναν άρρωστο με κορωνοϊό και οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας. Δυστυχώς, χάσαμε χθες κι έναν άνθρωπο 55 ετών, που είχε διασωληνωθεί. Έπαθε έμφραγμα και σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό δεν άντεξε".

Ιδιώτης γιατρός έκανε τα τεστ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τους ελέγχους στον πληθυσμό του χωριού πραγματοποίησε ιδιώτης γιατρός που κλήθηκε από τους κατοίκους, λόγω καθυστερημένης ανταπόκρισης του τοπικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Σε ανακοίνωσή του ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμάδων αναφέρει πως αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις των κατοίκων για άμεση αποστολή του κλιμακίου στο χωριό, με αποτέλεσμα να κληθεί ιδιώτης μικροβιολόγος από την πόλη της Χίου. Ο ίδιος Σύλλογος, ο πρόεδρος του οποίου βρίσκεται στο εξωτερικό, διατύπωσε παράλληλα τη βαθιά του απογοήτευση προς τις τοπικές Αρχές που όπως αναφέρει "εν γνώσει τους επέτρεψαν να γίνει δημόσιο κέρασμα μετά από θρησκευτική τελετή (…) σε χώρο ελάχιστων τετραγωνικών, που δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν κανόνες υγιεινής και μέτρων πρόληψης για τη μετάδοση του ιού. Θεωρούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές απαράδεκτες και εντελώς ανεύθυνες".

Ο κ. Βρουλής επιβεβαιώνει την καθυστέρηση μιας ημέρας στην αποστολή του κλιμακίου του ΕΟΔΥ. "Κάποιοι κάτοικοι κάλεσαν ιδιώτη γιατρό, ο οποίος έκανε τεστ σε αυτούς. Όταν βγήκαν κάποια θετικά, οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν να γίνει και σε αυτούς έλεγχος. Έγιναν 34 τεστ και βγήκαν 10 θετικά. Ο ΕΟΔΥ πήγε την επόμενη μέρα και βρήκε άλλο ένα ή δύο", είπε.

Η έξαρση της επιδημίας στο "νησί της μαστίχας", που οφείλεται κυρίως στη συρροή των Αμάδων, ανησυχεί έντονα τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Χίου, οι οποίες επεξεργάστηκαν τρόπους αντιμετώπισης στη διάρκεια έκτακτων συσκέψεων. Συνεργείο του Δήμου Χίου προχώρησε σε γενική απολύμανση της εκκλησίας των Αμάδων, του χώρου όπου έγινε το δημόσιο κέρασμα, του Κοινοτικού Ιατρείου, καθώς και των δρόμων του χωριού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο