Λιγότερο έντονες εικόνες παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής. Οι εισαγωγές ασθενών με CoViD-19 είναι μεν πολλές, αλλά σαφώς λιγότερες από το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου, ο ημερήσιος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σημείωσε μείωση 36%. Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση κατά 7% στις εισαγωγές στο σύνολο των νοσοκομείων της Επικράτειας.

Αυτό δείχνει πως η επιδημία πλήττει με μεγαλύτερη ένταση νοσοκομεία εκτός της Αττικής, δεδομένης και της σταθερής αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Σταθερά υψηλή παραμένει πανελλαδικά η επίπτωση των διασωληνωμένων, ως αποτέλεσμα της αύξησης των λοιμώξεων και των νοσηλειών. Ενδεικτικό είναι πως, σε καθημερινή βάση, στην Αττική υπάρχουν 40 έως 50 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι μισοί από αυτούς είναι περιστατικά CoViD και οι υπόλοιποι non CoViD.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Επικράτεια που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, ανήλθε χθες σε 735 και είναι αυξημένος κατά 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της 21ης Μαρτίου.

Αν εξεταστεί λίγο μεγαλύτερο διάστημα, φαίνεται πως υπήρξε διπλασιασμός τον τελευταίο μήνα και σχεδόν τριπλασιασμός από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Εισαγωγές ασθενών με CoViD-19

Ημερομηνία Επικράτεια Αττική Ποσοστό Αττικής Διασωλη-νωμένοι
21 Μαρτίου 512 240 46,8% 674
22 Μαρτίου 394 240 60,9% 681
23 Μαρτίου 518 159 30,7% 699
24 Μαρτίου 476 169 35,5% 699
25 Μαρτίου 439 169 38,5% 706
26 Μαρτίου 448 175 39% 707
27 Μαρτίου 371 153 41,2% 728
28 Μαρτίου 422 163 38,6% 735

ΠΟΕΔΗΝ

Για μικρή κάμψη στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία κάτω) προειδοποιεί πως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ οι ΜΕΘ δεν επαρκούν:

"Με βάση τις εισαγωγές, χρειαζόμαστε 40 με 50 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά κάθε ημέρα. Ως εκ τούτου, η λίστα αναμονής θα αυξάνεται", σημειώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ, λίγες μέρες μετά τη μετατροπή του σε νοσοκομείο CoViD, ο "Ερυθρός Σταυρός" γέμισε και νοσηλεύει σήμερα 260 ασθενείς.

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως δεκάδες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν και χθες εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία "Τζάνειο", Κρατικό Νίκαιας, "Γ. Γεννηματάς", "Ιπποκράτειο" και "Λαϊκό".

Στο Κρατικό Νίκαιας - εξηγεί - υπήρχαν χθες 17 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ένας 45χρονος για έκτη μέρα.

Κικίλιας

Στο μεταξύ, επίσκεψη στο "Τζάνειο" νοσοκομείο Πειραιά, το οποίο εφημέρευε, πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κατά την επίσκεψή του (φωτογραφία κάτω), συνομίλησε με ασθενείς που είχαν προσέλθει στην εφημερία, γιατρούς και νοσηλευτές και πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση και τους διευθυντές. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, έκανε την ακόλουθη  δήλωση:

"Επισκέπτομαι το 'Τζάνειο' στη γενική του εφημερία η οποία, με χαρά βλέπω, είναι λίγο καλύτερη από ότι την προηγούμενη φορά. Θέλω να πω ότι αυτοί εδώ οι άνθρωποι - η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, η Διοίκηση του νοσοκομείου, ο διευθυντής της ΜΕΘ, η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οι γιατροί μας και όλο το υγειονομικό προσωπικό - έχουν δώσει όλο τους το είναι σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό, μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται και με το παραπάνω και εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων: των ιδιωτικών Θεραπευτηρίων και των στρατιωτικών Νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών. Σε αυτή τη μάχη για να σωθεί έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν περισσεύει κανείς.

Θα συνεχίσουμε, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δείξει υπομονή και για πολλούς-πολλούς μήνες προσπαθούν να βοηθήσουν με αλληλεγγύη ο ένας τον άλλον να τα καταφέρουμε, αξίζουν τα πάντα. Θέλω για ακόμη μια φορά να τους ευχαριστήσω και να πω ότι η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει το τεράστιο αυτό έργο".

Πηγές:
Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΠΟΕΔΗΝ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα