Η ανθρωπότητα καταπολεμά τις ασθένειες εδώ και αιώνες, και ενώ οι περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες δεν έχουν φτάσει ποτέ σε πλήρη κατάσταση πανδημίας, υπήρξαν αρκετές φορές στην ιστορία, που μια ασθένεια προκάλεσε μαζική καταστροφή. Ακολουθεί μια ματιά στις πιο θανατηφόρες επιδημίες στον κόσμο μέχρι σήμερα, από την άποψη των επιπτώσεων που είχαν στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Στα μέσα του 1300, μια πανούκλα γνωστή ως ο Μαύρος Θάνατος αφαίρεσε τη ζωή περίπου 200 εκατ. ανθρώπων, που ήταν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού που υπήρχε εκείνη την εποχή. Η αιτία της ασθένειας είναι ακόμη προς συζήτηση, καθώς πολλοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η πανδημία του 14ου αιώνα προκλήθηκε από μια πανώλη των βουβωνικών, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν πιθανώς πνευμονική.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πανούκλα εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, ωστόσο, είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρος, χάρη στα σύγχρονα αντιβιοτικά που έχουν δημιουργηθεί.

Στη δεύτερη θέση, βάσει των θανάτων που προκάλεσε βρίσκεται η Πανούκλα του Ιουστινιανού (19,1%), ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ευλογιά με (12,1%). Σύμφωνα με τα στοιχεία ο κορωνοϊός βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2,7 εκατ. ανθρώπους που είναι το 0,03% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επδημία Ποσοστό πληθυσμού Θάνατοι
Μαύρη πανώλη 51% 200 εκ.
Πανώλη του Ιουστινιανού 19,1% 40 εκ.
Ευλογιά 12,1% 56 εκ.
Πανούκλα Antonine 2,6% 5 εκ.
Ισπανική γρίπη 2,5% 45 εκ.
Tρίτη πανδημία πανώλης 1.0% 12 εκ.
HIV 0,7% 30 εκ.
Covid-19 0,03% 2.7 εκ.

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]