''Αντί να μας έρθουν ατομικές συσκευασίες κατά τη δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου, μας ήρθαν εργαστηριακές συσκευασίες των 25 τεμαχίων και καλούνται οι φαρμακοποιοί να τις ανασκευάσουν σε ατομικές συσκευασίες, αναλαμβάνοντας και την πλήρη ευθύνη της όλης διαδικασίας'', μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

'Εχουν καταλάβει υπογραμμίζει ο ίδιος, ότι αφενός απαξιώνουν την δική μας δουλειά και από την άλλη παραβιάζουν τον όρο του διαγωνισμού που όριζε ότι οι συσκευασίες που θα επιλεγούν θα πρέπει να διαμοιράζονται αυτούσιες σε κάθε πολίτη. Αυτός ήταν και ένας όρος που απέκλεισε την συμμετοχή πολυεθνικών στον διαγωνισμό.
Το μεγαλείο της προχειρότητας είναι εδώ, υποστηρίζει ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει μπει καν στην διαδικασία να αναζητήσει λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς όπως επισημαίνει άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος και μόλις σήμερα το πρωί άκουσε από υπουργό ότι δεν υπάρχουν test για οικιακή χρήση, όταν η Γερμανία αλλά και άλλα κράτη τα χρησιμοποιούν ευρέως.

Επίσης αναφέρει ο όποιος σχεδιασμός ανατρέπεται από την μία στιγμή στην άλλη. Αρχικά, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΦΣΑ, είχαν πει για 250 τεμάχια, αρχικά σε κάθε φαρμακείο, στη συνέχεια αυτό έγινε 75 τεμάχια και σήμερα κάθε σημείο λαμβάνει 3 κουτιά των 25 τεμαχίων. Ντροπή!

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προχώρησε προ λίγων λεπτών στην εξής  ανακοίνωση:

''Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πολυδιαφημισμένα self test, τα οποία περιμέναμε να παραλάβουμε στο φαρμακείο, δεν ήταν “self” αλλά συσκευασίες εικοσιπεντάδας rapid test τα οποία προορίζονται για χρήση σε μικροβιολογικά εργαστήρια.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα συγκεκριμένα τεστ δεν έχουν καμία σχέση ακόμη και με τις υποτιμητικές για τον κλάδο δηλώσεις του κ.Σκέρτσου ότι, «…οι φαρμακοποιοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να το πάρουν από το ράφι και να το δώσουν».
Τα συγκεκριμένα τεστ προφανώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικιακή χρήση και επιπροσθέτως θα επιβαρύνουν πάρα πολύ την εργασία των συναδέλφων.

Τα μέλη του Συλλόγου Αττικής είναι σε τεράστιο αναβρασμό και αναμένουμε την άμεση αντίδραση του δευτεροβάθμιου οργάνου''. 

Κοντοζαμάνης

Για το θέμα των τεστ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε τα εξής:

"Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). 

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/ στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. 

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA