Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 παρέχουν ανοσία για τουλάχιστον 6 μήνες, ωστόσο, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί στο τι γίνεται μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε εάν οι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικές λήψεις εμβολίων. Τα εμβόλια COVID-19 που παράγονται από την Pfizer και τη Moderna δείχνουν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη των περιπτώσεων COVID-19 σε πραγματικές συνθήκες και η έρευνα υποδεικνύει ότι θα πρέπει να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό που παραμένει ασαφές, ωστόσο, είναι ακριβώς πόσο καιρό τα εμβόλια αποτρέπουν την COVID-19, εάν μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές λήψεις  ή εάν τα εμβόλια θα πρέπει να τροποποιηθούν για να καταπολεμήσουν τις αναδυόμενες μεταλλάξεις του ιού.

Σε μία έρευνα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μελέτησαν σχεδόν 4.000 υγειονομικούς, καθώς και άλλους εργαζόμενους που εμβολιάστηκαν πρώτοι. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα εμβόλια RNA (mRNA) που αναπτύχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna απέτρεψαν κατά 80% τις περιπτώσεις να νοσήσουν μετά την πρώτη δόση και κατά 90% μετά τη δεύτερη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 από εμβολιασμένα άτομα σε άλλους.

«Η μείωση του κινδύνου μετάδοσης της λοίμωξης, η οποία μπορεί να συμβεί σε άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη ή μεταξύ ατόμων αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ του προσωπικού που εργάζονται σε υγειονομικές δομές, δεδομένης της δυνατότητας  να μεταδίδουν τον ιό μέσω συχνών επαφών με τους ασθενείς και το κοινό », σημειώνει η έκθεση.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η μετάδοση του ιού μετά τον εμβολιασμό είναι πιθανότατα πολύ χαμηλή», δήλωσε η Dr. Susan Bailey , αλλεργιολόγος και ανοσολόγος και πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Η προστασία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, πιθανώς περισσότερο

Η Pfizer-BioNTech δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή φάσης 3 του εμβολίου mRNA της δείχνει ότι η ισχυρή ανοσοποίηση επιμένει για τουλάχιστον 6 μήνες μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου όπως ορίζεται από το CDC και 95,3% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής COVID-19 όπως ορίζεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το εμβόλιο βρέθηκε επίσης να είναι 100% αποτελεσματικό έναντι μίας από τις κύριες παραλλαγές COVID-19 (γνωστή ως B.1.351) που κυκλοφορεί σήμερα ευρέως στη Νότια Αφρική. Μια μελέτη που περιελάμβανε 12.000 εμβολιασμένα άτομα διαπίστωσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια» με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης αποτελεί ένδειξη ότι η προστασία θα είναι διαρκής. Ο Bailey σημείωσε ότι ορισμένα εμβόλια, όπως αυτά για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, γενικά παρέχουν ανοσία σε όλη τη ζωή. Άλλα, όπως το εμβόλιο της γρίπης, χρειάζονται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο.

Ο Bailey είπε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών COVID-19 που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, καθώς ο κορωνοιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, θα μπορούσαν να εμφανιστούν παραλλαγές που είναι πιο ανθεκτικές.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να κάνουμε μια αναμνηστική λήψη στο μέλλον δεν είναι επειδή η πρώτη δόση εμβολίου εξασθενεί, αλλά επειδή υπάρχει μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εμφανιστεί», ανέφερε ο ίδιος.

Πηγές:
Healthline

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα