Η παρακολούθηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα σε εσωτερικό χώρο είναι φτηνό και ισχυρό μέσο παρακολούθησης του κινδύνου να μολυνθούν άνθρωποι από COVID-19, αναφέρει έρευνα του Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES)  και του University of Colorado Boulder. Σε εσωτερικό περιβάλλον, όταν διπλασιαστούν υπερβάλλοντα επίπεδα  CO2 ο κίνδυνος μετάδοσης περίπου διπλασιάζεται, ανέφεραν ερευνητές στο Environmental Science & Technology Letters.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο απλό γεγονός ότι άνθρωποι με λοίμωξη εκπνέουν ιούς που μεταφέρονται αερογενώς, ενώ ταυτόχρονα εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακος.

Αυτό σημαίνει ότι το CO2 μπορεί να χρησιμεύει ως ΄΄διαμεσολαβητής΄΄ για τον αριθμό των ιών στον αέρα.

Ο Jose-Luis Jimenez, δήλωσε ότι ποτέ κάποιος δεν είναι ασφαλής σε εσωτερικό χώρο όπου μοιράζεται τον αέρα με άλλους, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνιτορ παρακολούθησης του διοξειδίου, διαθέσιμα στο εμπόριο, και βεβαιώθηκαν στο εργαστήριο ότι ήταν ακριβή.

Στη συνέχεια, ανέπτυξαν μαθηματικό μοντέλο του πώς ένας μολυσμένος εκπνέει ιούς και CO2, πώς άλλοι στο δωμάτιο εισπνέουν και εκπνέουν και πώς ιοί και αέριο συσσωρεύονται στον αέρα του δωματίου ή απομακρύνονται από τον εξαερισμό.

Το μοντέλο λαμβάνει υπόψη αριθμό λοιμώξεων στην τοπική κοινότητα αλλά δεν έχει λεπτομέρειες για τη ροή του αέρα στα δωμάτια.

Ο Peng τόνισε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει ένα επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να είναι ασφαλές για κάποιον που μοιράζεται εσωτερικό χώρο με άλλους.

Αυτό μερικώς οφείλεται στο ότι παίζει ρόλο η δραστηριότητα. Αν τραγουδούν οι άνθρωποι και μιλούν δυνατά, αν ασκούνται ή αν κάθονται ήσυχα σε μια βιβλιοθήκη.

Επίπεδο CO2  1.000 ppm, πάνω από τα εξωτερικά επίπεδα των 400 ppm, θα μπορούσε να είναι σχετικά ασφαλές σε βιβλιοθήκη με μάσκες αλλά όχι σε γυμναστήριο χωρίς μάσκες.

Σε κάθε εσωτερικό χώρο, το μοντέλο μπορεί να δείξει σχετικό κίνδυνο. Αν τα επίπεδα CO2 σε γυμναστήριο μειωθούν από 2.800 σε 1.000 ppm, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται επίσης στο ένα τέταρτο του αρχικού κινδύνου. Στην βιβλιοθήκη, αν άνθρωποι ωθήσουν το επίπεδο από 800 σε 1.600,  ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοιού τριπλασιάζεται.

Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, θα πρέπει να διατηρούνται τα επίπεδα CO2  σε εσωτερικούς χώρους που μοιράζεται ο αέρας με άλλους, όσο χαμηλότερα γίνεται.