Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 3 εκατ. άτομα σύμφωνα με το Reuters, ενώ αυξάνονται και πάλι, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία. Αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας υποστήριξαν ότι μερίδιο ευθύνης για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη έχουν οι μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, αλλά και η ελλιπής τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς όλοι έχουν κουραστεί από τις συνεχείς απαγορεύσεις και περιορισμούς. 

Χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να φτάσει ο αριθμός των νεκρών στα 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ επιπλέον 1 εκατομμύριο θάνατοι προστέθηκαν σε περίπου τρεις μήνες. Η Βραζιλία πρωταγωνιστεί στον κόσμο με τους περισσότερους θανάτους και αντιπροσωπεύει έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.

«Πράγματι, υπάρχει μια πολύ σοβαρή κατάσταση στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή, δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρχοφ προσθέτοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι ΜΕΘ έχουν κάλυψη 90%. Στο μεταξύ, η  Ινδία ανέφερε αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις  τη Δευτέρα, και έγινε το δεύτερο έθνος μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που δημοσίευσε περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα σε μια μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτεία της Ινδίας που πλήττεται περισσότερο, η Μαχαράστρα άρχισε να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και χώρους λατρείας, καθώς τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς.

Η ευρωπαϊκή περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό θανάτων φθάνοντας το 1,1 εκατομμύριο άτομα. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Έχει φτάσει τους 555.000 θανάτους, που αντιστοιχεί στο 19% όλων των θανάτων λόγω COVID-19 στον κόσμο. 

Τουλάχιστον 370,3 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν λάβει μία μόνο δόση εμβολίου COVID-19. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις χώρες να δωρίσουν περισσότερες δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19 για να βοηθήσουν και τους πιο ευάλωτους στις φτωχότερες χώρες στην επίτευξη των στόχων για τον εμβολιασμό τους.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας