Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στις ΗΠΑ που πέθαναν από τη νόσο, μειώθηκε κατά σχεδόν  50% καθώς προχωρά η πανδημία, και προέκυψαν νέοι τρόποι διαχείρισης στην περίθαλψη.

Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  JAMA Network Open.

Στην έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο 2020, περίπου το 11% των νοσηλευομένων μετά από λοίμωξη COVID-19 πέθαναν- τον Απρίλιο το ποσοστό έφθασε στο 20%  και τον Νοέμβριο υποχώρησε στο  9%.

Οι τάσεις περίπου συμπίπτουν με τη χρήση κορτικοστεροειδών και άλλων αγωγών σε νοσηλευθέντες με σοβαρή COVID-19.

Παρόλο που το ποσοστό νέων ενηλίκων 18 έως 49  ετών που νοσηλεύτηκαν με κορωνοιό αυξήθηκε σε περίπου 30% από 20% την ίδια περίοδο, η εισαγωγή νεότερων, πιθανόν πιο υγιών ασθενών δεν ήταν παράγοντας στη μείωση του ποσοστού θνητότητας που συνδέεται με τη νόσο.

Ερευνητές της Merck, σημειώνουν ότι μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας δεν φάνηκε να συνδέονται με την ηλικιακή κατανομή των νοσηλευθέντων ασθενών με θετικά τεστ COVID-19.

Δήλωσαν ότι οι αλλαγές, πιθανόν οφείλονται στις νέες θεραπείες και βελτιώσεις στην κλινική διαχείριση των ασθενών.

Για την έρευνα, ερευνητές της εταιρείας ανέλυσαν στοιχεία 500.000 ανθρώπων σε  209 νοσοκομεία των ΗΠΑ, μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020.

Κάτω από 10% των ασθενών στην έρευνα ήταν θετικοί στην COVID-19. Από αυτούς με θετικά τεστ, περίπου μισοί ήταν άντρες και άνω των 65 ετών, ενώ το 27% είχαν ηλικία 50 έως 64 και το 25% ηλικία 18 έως 49.

Σχεδόν  12% των ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον  κορωνοϊό πέθαναν στο νοσοκομείο, 1% εκ των οποίων είχαν ηλικία κάτω των 18 και 21% άνω των 75 ετών.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας τους 9 μήνες σημειώθηκαν σε ασθενείς ηλικίας 75 και άνω, σε 17% από  36%,  και στις ηλικίες 65 έως 75,  σε 10% από 23%.

Ο Brandon Brown, ειδικός δημόσιας υγείας, που δεν έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, δήλωσε ότι αν και οι ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό αρχικά δεν ήταν προετοιμασμένες για τη νόσο, έμαθαν όσο περνούσε ο καιρός, μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα. Σε αυτό πιθανόν οφείλεται η μείωση της θνητότητας στα νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Πηγές:
 JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής