Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη

Τα τηλέφωνα άναψαν το πρωί της Δευτέρας σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, από γονείς μαθητών που ζητούσαν να πληροφορηθούν αν έχει τηρηθεί η υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης αρνητικού self test για τους μαθητές που προσέρχονται στην επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης και αν το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Αφορμή για την αναστάτωση προκάλεσε η πρωινή ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από εκπαιδευτικό του σχολείου, η οποία δήλωνε πως δεν θα υπακούσει σε "παράνομες και αντισυνταγματικές" εντολές των ανωτέρων της αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Η ίδια ανέφερε πως είναι αρνητική στο να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις ενώ δεν είναι γιατρός ώστε να έχει την ευθύνη του αποτελέσματος, ενώ παράλληλα δήλωνε αρνητική στο να απαγορεύσει την είσοδο στην τάξη σε μαθητές που δεν έχουν "κάρτα εισόδου". "Θα δεχθώ άνευ όρων όλους τους μαθητές μου στην τάξη", έγραψε χαρακτηριστικά.

Όπως προέκυψε τελικά, η αναστάτωση ήταν άσκοπη. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός αποδείχτηκε πως παρά την κατηγορηματική της άρνηση είχε κάνει το τεστ στον εαυτό της – αναρτώντας μάλιστα και τη σχετική φωτογραφία - ενώ το ίδιο συνέβη και με όλους τους μαθητές που έγιναν δεκτοί στις τάξεις και κάθισαν στα θρανία. "Τηρήθηκε κατά γράμμα η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Η συνάδελφος έχει κάνει το τεστ και ο έλεγχος της προσκόμισης βεβαιώσεων από τους μαθητές έχει γίνει κανονικά με ευθύνη του σχολείου, όπως προβλέπεται", δήλωσαν κατηγορηματικά στο iatronet πηγές του σχολείου, ενώ την ίδια απάντηση έλαβαν και όσοι γονείς τηλεφώνησαν ανήσυχοι στη διεύθυνση. Κάποιοι άλλοι, αντίθετα, διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν προσκόμισαν βεβαιώσεις και δεν έγιναν δεκτοί στο σχολείο.

Η επίμαχη ανάρτηση

Η ανάρτηση της εκπαιδευτικού, όπως δημοσιοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη σελίδα της στο Facebook, έχει ως εξής;

"Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και γονείς των μαθητών μου,

πηγαίνω στο σχολείο μου σήμερα ξανά μετά από 5 μήνες μπροστά σε μια οθόνη, δυστυχώς όχι με ενθουσιασμό και χαρά, που θα δω τα πρόσωπα των μαθητών μου, όπως θα το ήθελα αλλά με έντονο προβληματισμό!

Ως εκπαιδευτικοί, είμαστε αυτοί που προσπαθούμε καθημερινά με τα λόγια και τις πράξεις μας να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές και να τους βοηθήσουμε να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό, το ηθικό από το ανήθικο, το νόμιμο από το παράνομο.

Ναι, είμαι αρνητική!

Αρνητική σε κάθε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ πράξη που στερεί από εμένα και από κάθε άνθρωπο την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της επιλογής, κάτι που και ο ίδιος Θεός δεν μου την στερεί.

Αρνητική στο να πραγματοποιώ ιατρικές πράξεις (self test) ενώ δεν είμαι γιατρός και να έχω την ευθύνη του αποτελέσματος.

Και το σημαντικότερο είμαι αρνητική να υπακούσω σε παράνομες και αντισυνταγματικές εντολές των ανωτέρω μου πετώντας έξω από την τάξη τους μαθητές μου που δεν έχουν 'κάρτα' εισόδου.

Δηλώνω πως θα δεχθώ άνευ όρων όλους τους μαθητές μου στην τάξη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να τους διδάξω πως πρέπει να σέβονται, να υπολογίζουν και να αγαπούν τους συνανθρώπους τους, να φροντίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν και να αναπτύσσουν σωματικά και πνευματικά τον ίδιο τους τον εαυτό"!

Διχάστηκε η εκπαιδευτική κοινότητα

Η ανάρτηση δίχασε την σχολική κοινότητα και όχι μόνο. Δεκάδες γονείς μαθητών, αλλά και χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο σχολείο, αντέδρασαν με ποικίλους τρόπους. Ο χώρος των σχολίων κάτω από το κείμενο μετατράπηκε σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης.

"Τέτοιους εκπαιδευτικούς χρειαζόμαστε. Καλή δύναμη", "Να και ένας εκπαιδευτικός με ηθική και χωρίς κόμπλεξ", ήταν μερικά από τα επαινετικά σχόλια, ενώ δεν έλειψαν τα επικριτικά: "Εγώ θα έλεγα να καθίσετε στο σπίτι σας και να κάνετε την επανάστασή σας", έγραψε μια μητέρα. Μια άλλη ρωτά την καθηγήτρια αν θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που ένας μαθητής είναι θετικός και μεταδώσει τον ιό σε συμμαθητές του επειδή από επιλογή του δεν έκανε το τεστ.

Κάποιοι διατύπωσαν την απορία γιατί η ίδια η εκπαιδευτικός έκανε το τεστ στον εαυτό της, αφού είναι αρνητική. Μια μητέρα έκανε γνωστό πως ο γιος της δεν έγινε δεκτός στο σχολείο γιατί δεν είχε κάνει το τεστ, ενώ μια άλλη έγραψε πως ο σύζυγός της μάλωσε με τον διευθυντή και περιμένει τις αναφορές του.