Την έντονη διασπορά του κορωνοϊού σε Ξάνθη, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, αναδεικνύει η ανάλυση των λυμάτων, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, την εβδομάδα 5 - 11 Απριλίου, παρατηρήθηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 4 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάνθη. Παρά την αύξηση, τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα της Ξάνθης παραμένουν χαμηλότερα
σε σχέση με άλλες πόλεις που ελέγχονται από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ (Λάρισα, Βόλος).

Οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%) καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (-33%) και στον Άγιο Νικόλαο (-37%).

Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) παραμένει ουσιαστικά σταθερό.

Μεταβολή ιικού φορτίου στα αστικά λύματα

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική -33%
Θεσσαλονίκη -5%
Λάρισα +21%
Βόλος -7%
Ηράκλειο Κρήτης +122%
Χανιά +50%
Ρέθυμνο +74%
Άγιος Νικόλαος -37%
Πάτρα +7%
Ξάνθη +196%
Αλεξανδρούπολη +20%

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;