Με αύξηση κατά 30% των ενεργών κρουσμάτων 14ήμερου και διπλασιασμό των νοσηλειών στις ΜΕΘ μέσα σε τρεις εβδομάδες, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να σιγοβράζει και τα νοσοκομεία επιστρατεύουν εφεδρείες Νοεμβρίου προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη πίεση. Η εικόνα απέχει ακόμη από αυτή του δεύτερου κύματος, όταν η εκρηκτική επιδείνωση του ιικού φορτίου μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες οδήγησε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και έφερε το σύστημα Υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όμως, η σταθερά αυξητική πορεία σε αριθμό κρουσμάτων και - κυρίως - νοσηλειών επικεντρώνει όλο και περισσότερο την προσοχή των ειδικών στη συμπρωτεύουσα, έπειτα και από την εικόνα μερικής σταθεροποίησης που παρουσιάζει η Αττική.

Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας που περιοδεύει από τη Δευτέρα στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελούμενο από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητές, Θεοκλή Ζαούτη και Χαράλαμπο Γώγο, τον διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτριο Πύρρο και την πρόεδρο του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία), Δάφνη Καϊτελίδου (φωτογραφία κάτω). Μαζί με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων, θα βάλουν στο "μικροσκόπιο" την επιδημιολογική εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εκτός από την αναγκαία αύξηση της δυναμικότητας σε απλές κλίνες COVID και εντατικής θεραπείας, το σχέδιο προβλέπει το ενδεχόμενο μετατροπής μικρότερων νοσοκομείων της πόλης σε νοσοκομεία αποκλειστικά για COVID, η περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, η εκ νέου πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για συνδρομή του ΕΣΥ, καθώς και η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές.

Ήδη, στην Κοζάνη, όπου βρέθηκε το κλιμάκιο τη Δευτέρα, αποφασίστηκε η μεταφορά δεκάδων ασθενών non COVID από το "Μαμάτσειο" νοσοκομείο που ασφυκτιά, προς την κλινική της Euromedica στην πόλη, που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα, με στόχο την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 κλινών. Κάτι ανάλογο ενδέχεται να συμβεί και στη Θεσσαλονίκη, με μεταφορά ασθενών στο Κέντρο Αποκατάστασης "Αρωγή" του ίδιου Ομίλου, με το οποίο υπάρχει πολύμηνη συνεργασία για τη νοσηλεία ασθενών σε αποδρομή. Χθες το κλιμάκιο βρέθηκε στο νομό Πέλλας, που άρχισε επίσης να ανησυχεί από την αύξηση των κρουσμάτων (78 χθες).

+30% τα ενεργά κρούσματα, διπλασιασμός διασωληνωμένων

Το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων του τελευταίου 14ημέρου (31 Μαρτίου – 13 Απριλίου) στη Θεσσαλονίκη είναι 5.389, δηλαδή 385 την ημέρα κατά μέσο όρο. Ο αριθμός είναι αυξημένος σχεδόν κατά 30% σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες (17/3 – 30/3), όταν καταγράφηκαν συνολικά 4.192 νέες μολύνσεις, δηλαδή 299 σε ημερήσια βάση. Τα 554 νέα κρούσματα χθες δείχνουν πως η διασπορά στην κοινότητα επιμένει σε ψηλά επίπεδα, ενώ είναι άγνωστο κατά πόσο θα επιβαρύνει την εικόνα τις επόμενες μέρες η αύξηση της κινητικότητας, λόγω της επαναλειτουργίας της αγοράς και των Λυκείων από τη Δευτέρα.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξάνεται προοδευτικά σε κάθε νέα εφημερία, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης έχει διπλασιαστεί μέσα σε 20 μέρες, όπως είπε στην ενημέρωση της Παρασκευής η εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Η πρόβλεψή της ότι η πορεία θα εξακολουθήσει να είναι αυξητική και κατά την τρέχουσα εβδομάδα επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες εφημερίες.

Στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", που εφημέρευσε τη Δευτέρα, έγιναν περισσότερες από 50 νέες εισαγωγές, ενώ χρειάστηκε να ανοίξουν δύο επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, αυξάνοντας τη δυναμικότητα από 18 σε 20, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες. Το "Ιπποκράτειο", που παρέλαβε τη "σκυτάλη» την Τρίτη, είχε δύο διαθέσιμες κλίνες εντατικής σε σύνολο 30. Στο «Γ.Παπανικολάου» που αναλαμβάνει σήμερα, Τρίτη, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε 33, ενώ σταδιακά μετατρέπεται και πάλι σε ΜΕΘ COVID, όπως το Νοέμβριο, η Β ΜΕΘ του νοσοκομείου, που από τον Ιανουάριο εξυπηρετούσε non COVID περιστατικά. Ήδη έχει διαθέσει 4 από τις 12 κλίνες της, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να προσθέσει κι άλλες σήμερα.

Με την κάλυψη στις ΜΕΘ να αγγίζει το 90%, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε τη Δευτέρα πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται "στα πρόθυρα ημερών Νοεμβρίου".

Μοναδικό ελπιδοφόρο στοιχείο αποτελεί η τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης που εμφανίστηκε στην τελευταία μέτρηση της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ. Έπειτα από διαδοχικές μετρήσεις που έδειχναν συνεχή επιβάρυνση, αυτές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έδειξαν μείωση της μέσης τιμής κατά 30% σε σχέση με τις προηγούμενες και κατά 28% σε εβδομαδιαία βάση. Τα στοιχεία που έδωσε χθες ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 5-11 Απριλίου επιβεβαίωσαν την τάση σταθεροποίησης, δείχνοντας επιπλέον μείωση κατά 5%.

Η διαφαινόμενη επιπέδωση, πάντως, γίνεται σε υψηλά επίπεδα, ισοδύναμα με αυτά του Νοεμβρίου, ενώ αναμένονται οι μετρήσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου
Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer
H σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management