Η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, οι οποίες βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη χώρα μας, όταν ανακοινώθηκε το "πάγωμα" στη χορήγηση του εμβολίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τον Ιούλιο η χώρα μας θα παραλάβει 1,3 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων. 

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), λόγω αυξημένης επαγρύπνησης, συνιστά να "παγώσει" προσωρινά η χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson, όσο διερευνούνται έξι αναφερόμενες περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Ειδικών Λοιμώξεων (CDC) και ο FDA θα αναλύσουν τα στοιχεία των περιστατικών αυτών τις ερχόμενες μέρες. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος η σύσταση είναι για προσωρινή παύση του εμβολιασμού, ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης και να γνωρίζουν οι λειτουργοί υγείας αυτό το ενδεχόμενο και την πιθανή αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερου τύπου θρόμβωσης.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς εμφάνισαν σύγχρονα με τη θρόμβωση του φλεβώδους κόλπου του εγκεφάλου, και θρομβοπενία.

Και τα έξι περιστατικά αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Λόγω της θρομβοπενίας η θεραπεία με ηπαρίνη θεωρείται επικίνδυνη και για αυτό οι επιστήμονες καλούνται να βρουν εναλλακτικές θεραπείες.

Τα περιστατικά αυτά της θρόμβωσης ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί στις ΗΠΑ έως τις 12 Απριλίου 2021.

Η σύσταση αυτή τη στιγμή για όσους έχουν λάβει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson είναι εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, αν εμφανίσουν επίμονη κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, άλγος στα κάτω άκρα, ή δύσπνοια να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.