Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι περίπου το 10% των ατόμων με Covid-19 θα συνεχίσουν να βιώνουν συμπτώματα της νόσου - όπως κόπωση, δύσπνοια, πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, "εγκεφαλική ομίχλη", άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και κατάθλιψη - για 12 εβδομάδες ή περισσότερο.

Τα δεδομένα από πολλές πηγές αναφέρουν την επιμονή των συμπτωμάτων της Covid-19. Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) δείχνει ότι περίπου ένα στα δέκα άτομα που είχαν θετικά αποτελέσματα για την Covid-19 και απάντησαν στην έρευνα είχαν συμπτώματα που επιμένουν για 12 εβδομάδες ή περισσότερο.

Μια άλλη μελέτη από τη Wuhan της Κίνας, διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα των ασθενών που εξήλθαν από το νοσοκομείο είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά και μια μελέτη από την Ιταλία διαπίστωσε ότι το 87% των ασθενών ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ιδιαίτερα κόπωση και δύσπνοια, μετά από δύο μήνες.

Παρόμοια μακροχρόνια συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί σε επιζώντες και από άλλες νόσους. Πολλοί ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) εμφανίζουν χρόνια κόπωση και ορισμένοι ασθενείς με αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) παρουσιάζουν παρόμοια επίμονα συμπτώματα.

Αυτά τα μακροχρόνια συμπτώματα υποστηρίζονται από τη μελέτη COVERSCAN της Perspectum, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών και καρδιακής ανεπάρκειας για Covid ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Οι πνεύμονες των ασθενών που έχουν νοσήσει με Covid-19 μπορούν να αναπτύξουν ουλώδη ιστό λόγω πνευμονίας, οδηγώντας σε μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι εγκέφαλοι μπορεί να επηρεαστούν από εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Πάρκινσον ή  Αλτσχάιμερ. 

Αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να προκληθούν από την παραγωγή φλεγμονώδους κυτοκίνης ή την κατάσταση προ-πήξης που προκαλείται από την Covid-19, η οποία μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους στα τριχοειδή αγγεία και μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα με το ήπαρ και τα νεφρά.

Μελέτες ανέφεραν συσχετίσεις μεταξύ της προϋπάρχουσας αναπνευστικής νόσου, του υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της μεγαλύτερης ηλικίας για δύσπνοια σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Υπάρχουν επίσης πιθανές διαφορές στα φύλα, με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κόπωση, άγχος και κατάθλιψη έξι μήνες μετά τη μόλυνση από Κορωνοϊό.

Μια μελέτη 4.182 ασθενών με Covid-19 από 2,6 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής Covid Symptom Study για κινητές συσκευές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όσοι ήταν μεγαλύτεροι, γυναίκες, είχαν άσθμα ή είχαν πέντε ή περισσότερα συμπτώματα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν με συμπτώματα και μετά την ανάρρωση. Ο αλγόριθμος εφαρμογής είναι 70% ακριβής στην πρόβλεψη της πιθανότητας ανάπτυξης "μετά Covid".

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα ευρήματα ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών Covid-19 που είχαν νοσηλευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο επανεισάγεται για περαιτέρω θεραπεία εντός πέντε μηνών μετά τη μόλυνση και ένας στους οκτώ ασθενείς που επανεισδέχθηκαν Covid-19 πέθανε στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου, μαζί με θεραπείες για την πρόληψη αυτών των αποτελεσμάτων. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ανακοίνωσαν πρόσφατα μια επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Πηγές:
https://www.pharmaceutical-technology.com/comment/long-covid-complications/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας