Η επέκταση των self tests και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς πέραν της εκπαίδευσης από την επόμενη εβδομάδα 19 Απριλίου, ανακοινώθηκε σήμερα στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, παρουσία 3 υπουργών (Κικίλιας, Κοντοζαμάνης, Χατζηδάκης) και του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας κ. Μαγιορκίνη.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα παραδοθούν στην χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο 1,2 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της Phiser/Biotech. Επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ 1,5 πολίτες εχουν κάνει την 1η δόση και πάνω από 750. χιλ και τις δύο δόσεις εμβολίων.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε την διαδικασία πραγματοποίησης των self tests που από την επόμενη εβδομάδα θα επεκταθεί και στις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, δηλ. στο λιανεμπόριο την εστίαση, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες καθαριότητας, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής κλπ.

Μίλησε για την υποχρέωση διενέργειας των self tests για τους εργαζομένους που θα προσέρχοται στους χώρους εργασίας τους, ατις υποχρεώσεις των εργοδοτών, αλλά και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα αν δεν τηρείται σωστά η όλη διαδικασία. 

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, τέλος, ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του test μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Για την άσκηση των εργασιακών δραστηριοτήτων, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με self tests, ότι μέχρι στιγμής 10.155 φαρμακεία έχουν παραδώσει περισσότερα από 800 χιλ. self tests και ότι από τις 19 Απριλίου ξεκινά και στο Δημόσιο ο υποχρεωτικός έλεγχος με self tests, δηλ. στους υπαλλήλους των ΚΕΠ, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους κλπ. Η διαδικασία είναι η ίδια και αφορά την αγορά από τα φαρμακεία των self tests με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. 

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, κ. Μαγιορκίνης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα self tests είναι πολύ απλά στην χρήση τους και έχουν υψηλή ευαισθησία που φτάνει μέχρι το 80% ενώ όσο μεγαλώνει το ιικό φορτίο αγγίζει και το 95%. Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν γίνει περίπου 255 χιλ.αρνητικές δηλώσεις self tests, 4.201 είναι επαναληπτικά, 575 θετικά και 144 εκκρεμούν. 

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι κανένα test δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να αλλάξουμε την συμεριφορά μας στην αποστασιοποίηση. Ιδιαίτερη προσοχή πάντως, όπως είπε, χρειάζεται για την συμπλήρωση της δήλωσης αυτοδιάγνωσης.  

Να αναφέρουμε, τέλος, ότι για για την διαδικασία της δήλωσης των αποτελεσμάτων των tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και τα βήματα που ακολουθούνται:

https://self-testing.gov.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε [εγκύκλιος υπουργείου Υγείας]
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου