Μια μελέτη που εξετάζει εάν οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν δόσεις από δύο διαφορετικά εμβόλια COVID-19 επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας τα εμβόλια της  Moderna και της Novavax.

Η δοκιμή Com-COV από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης περιλάμβανε μέχρι τώρα μόνο εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer / BioNTech και AstraZeneca / Oxford University.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο εμβόλια εγκρίθηκαν από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές τον Δεκέμβριο.

Από τότε το "πράσινο φως" για εμβολιασμούς έχει λάβει και το εμβόλιο της Moderna, ενώ το εμβόλιο της Novavax βρίσκεται υπό εξέταση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φροντίδας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA).

 Ο στόχος της μελέτης είναι να εκτιμήσει πόσο καλά ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων όταν η δεύτερη δόση είναι διαφορετικός τύπος εμβολίου από την  "πρώτη" δόση.

Ερευνητές από την Oxford Vaccine Group πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση "mix and match" θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο ευέλικτη και ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού. 

"Εάν μπορούμε να δείξουμε ότι αυτά τα μικτά προγράμματα δημιουργούν μια ανοσοαπόκριση που είναι τόσο καλή όσο τα τυπικά προγράμματα και χωρίς σημαντική αύξηση στις αντιδράσεις του εμβολίου, αυτό θα επιτρέψει δυνητικά περισσότερους ανθρώπους να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά του COVID-19 πιο γρήγορα". 

Η μελέτη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και μέχρι στιγμής συμμετέχουν πάνω από 800 άτομα. Αναζητά επιπλέον 1.050 συμμετέχοντες που πρέπει να είναι άνω των 50 ετών και να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου οκτώ έως 12 εβδομάδες πριν εγγραφούν στη μελέτη. 

Αυτή η μελέτη έρχεται μετά την περιορισμένη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποίησαν για "πιθανή σύνδεση" μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί. 

Τόσο το MHRA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανέλαβαν ωστόσο ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει περισσότερες από 40,1 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων με περισσότερα από 7,8 εκατομμύρια άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Πάνω από τις μισές δόσεις που χορηγήθηκαν ήταν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η τελευταία έχει παραδώσει πάνω από 29 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η Pfizer έχει παράσχει 69,6 εκατομμύρια δόσεις.

Το εμβόλιο της Johnson and Johnson - το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου -  δεν θα συμπεριληφθεί στη μελέτη Com-COV.

Πηγές:
https://www.euronews.com/2021/04/14/mix-and-match-covid-vaccine-study-expanded-to-include-moderna-novavax

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας