Επιστήμονες ανακάλυψαν αισθητήρα ιδρώτα που μπορεί να προβλέψει επικείμενη καταιγίδα κυτοκινών και να προειδοποιήσει γιατρούς και ασθενείς.

Η καταιγίδα κυτοκινών μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις, περιλαμβανομένης της COVID-19. Έρευνες την έχουν συνδέσει με πιο σοβαρή  COVID-19.

Η Shalini Prasad, του University of Texas στο Ντάλας, δήλωσε ότι ειδικά τώρα αν κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει προφλεγμονώδεις κυτοκίνες οι οποίες αυξάνονται, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ασθενείς έγκαιρα, ακόμα και πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι  κυτοκίνες εκκρίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα στον ιδρώτα έναντι του αίματος αλλά προσπάθειες να προκληθούν μεγαλύτερες ποσότητες ιδρώτα για δείγμα άλλαζαν τα επίπεδα κυτοκινών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πρέπει να μετρώνται οι κυτοκίνες σε παθητικό ιδρώτα. Αλλά η πρόκληση είναι ότι δεν ιδρώνουν οι άνθρωποι πολύ.

Αντί να προσπαθήσουν να προκαλέσουν υψηλότερες ποσότητες ιδρώτα, οι ερευνητές ανέπτυξαν εξαιρετικά ευαίσθητο αισθητήρα . Η Prasad προσάρμοσε την τεχνολογία που αρχικά είχε σχεδιαστεί για τον εντοπισμό δεικτών για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ο αισθητήρας ιδρώτα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου παράγεται από την EnLiSense LLC. Έχει ζευγάρι ηλεκτροδίων και είναι επικαλυμμένος με αντισώματα που προσκολλώνται σε 2 πρωτεΐνες που συνδέονται με έξαρση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Για να αναπτύξουν τον αισθητήρα, SWEATSENSER Dx, οι ερευνητές αντικατέστησαν αντισώματα που προσκολλώνται σε προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες και σε δοκιμές σε υγιείς εθελοντές ο αισθητήρας μέτρησε χαμηλά επίπεδα κυτοκινών-που ταίριαζαν με αυτά που ελήφθησαν από  ορό αίματος. ‘Οταν δοκιμάστηκε σε ασθενείς με γρίπη, η τεχνολογία εντόπισε με επιτυχία αυξημένα επίπεδακυτοκινών σε 2 από τους ασθενείς.

Η συσκευή είναι ένα από τα πρώτα προϊόντα που σχεδιάστηκαν ειδικά για την παρακολούθηση βιομετρικών που συνδέονται με την COVID-19.

Η EnLiSense εργάζεται με επιστήμονες για να δοκιμάσει το προϊόν σε κλινική δοκιμή με ασθενείς που πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πηγές:
American Chemical Society. Photo credit Kai-Chun Lin

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο