Η εφαρμογή χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης κάτω από υφασμάτινη μάσκα, μειώνει σημαντικά τη ροη σταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα, που θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της   COVID-19, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Internal Medicine.

Η διπλή μάσκα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος.

Η ανάλυση εστίασε σε ταυτόχρονη χρήση υφασμάτινης μάσκας με χειρουργική μιας χρήσης.

Ο συνδυασμός γενικά είναι αποτελεσματικός στη σφράγιση του αέρα από τη γέφυρα της μύτης έως κάτω από το στόμα, περιορίζοντας την απελευθέρωση σταγονιδίων από το αναπνευστικό, που μεταδίδουν τον κορωνοιό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενισχύσεις που βελτιώνουν τη σφράγιση μεταξύ της μάσκας και του δέρματος περιλαμβανομένων γκετών ή μπαντάνας λαιμού πάνω από χειρουργικές μάσκες ήταν οι πιο αποτελεσμαιτκές στη βελτίωση της επίδοσης των μασκών.

Η Sickbert-Bennett, του University of North Carolina-Chapel Hill, δήλωσε ότι αυτό οδηγεί στην κατανόηση ότι η διπλή μάσκα είναι πιο αποτελεσματική λόγω της βελτιωμένης εφαρμογής που προσφέρει.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος μονής και διπλής μάσκας σε 3 εθελοντές. Μια γυναίκα και 2 άντρες.

Χειρουργική μάσκα μιας χρήσης κάτω από γκέτα λαιμού από πολυεστέρα πρόσφερε την καλύτερη προστασία έναντι των σταγονιδίων φιλτράροντας το 81%.

Χειρουργική μάσκα κάτω από βαμβακερή μπαντάνα φιλτράριζε αφήνοντας έξω 77% των απελευθερωμένων σταγονιδίων ενώ σε συνδυασμό με βαμβακερή μάσκα μείωνε την εξάπλωση κατά 66%.

Μάσκες μιας χρήσης όταν φοριόνταν μόνες μείωναν τη ροή των σταγονιδίων του ιού έως 60%.

Επιπλέον, όταν φοριόνταν πάνω από υφασμάτινες, η αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος κυμαινόταν από 55% έως 60%.

Αυτό υποδεικνύει ότι φορώντας 2 μάσκες, βαμβακερό ή από πολυεστέρα κάλυμμα πάνω από χειρουργική, κάποιος μπορεί να έχει την καλύτερη προστασία έναντι της απελευθέρωσης σταγονιδίων του αναπνευστικού.

Η  Sickbert-Bennett δήλωσε ότι η καλύτερη μορφή της διπλής μάσκας είναι όταν εσείς και ο άλλος αλληλεπιδράτε φορώντας διπλές μάσκες.

Πηγές: JAMA Internal Medicine.