Αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας  κατά της απόφασης 573/2021 της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και της υπ'αριθμ.15.773/1-2-2021 της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Μ.Α. Ε (ΙΦΕΤ) κοινοποιούμενη στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Βαρελάς Ανώνυμη Εταιρεία Χημικά και Διαγνωστικά, κατέθεσε η Siemens Healthcare M.A.B.E.E

H συζήτηση της αίτησης αναστολής ορίστηκε για τις 26 Απριλίου (13.00 το μεσημέρι) στην αίθουσα διασκέψεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

Με βάση την περίληψη που αναφέρεται στην αίτηση αναστολής υποστηρίζονται τα εξής:
"Σε διαδικασία προμήθειας rapid test ανίχνευσης του Κορωνοϊού Covid 19  (προοριζόμενων γενικώς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα) η οποία προκηρύχθηκε με κριτήριο ανάθεσης τη "Χαμηλότερη τιμή", η πρόσκληση απαιτεί πέραν της σήμανσης CE  -είτε την καταχώρηση των προσφερόμενων test σε καταλόγους συγκεκριμένων διεθνών Οργανισμών είτε τη δημοσίευση μελέτης στον ιατρικό τύπο, η οποία πρέπει να πληροί ειδικότερες προϋποθέσεις.

"Η απαίτηση αυτή επιπλέον πιστοποίησης προϊόντων, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί κατά CE mark αντιστρατεύεται ευθέως την Οδηγία 98/79/ΕΚ και τη σχετική νομολογία των Εθνικών Δικαστηρίων και του ΔΕΕ, η οποία στις περιπτώσεις αυτές υπαγορεύει ότι τη χρήση του κριτηρίου της Συμφερότερης τιμής είτε την τήρησης της "διαδικασίας διασφάλισης" (μέσω του ΕΟΦ) που εν προκειμένω ο ΙΦΕΤ δεν ακολούθησε.

"H AEΠΠ απέρριψε την Προσφυγή μας κατά της επίμαχης Διακήρυξης με το σκεπτικό ότι η σήμανση CE  πιστοποιεί μόνο τη συνδρομή άλλων προϋποθέσεων και όχι την ‘’ευαισθησία" και την ειδικότητα της δοκιμασίας των προς προμήθεια tests,  θεωρώντας ως εκ τούτου, νόμιμη την απαίτηση των ως άνω επιπλέον προδιαγραφών.

Με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, η (μη αναφέρουσα στην πρόσκληση της προϋπολογισμό) προμήθεια κατακυρώθηκε στην εταιρεία Βαρελάς έναντι τιμής 3,80 ευρώ ανά test ήτοι συνολικά (για τα 5.000.000 tests) έναντι 19.000.000 ευρώ".

Η παραπάνω αίτηση αναστολής έγινε στις 8.4.2021, ενώ λίγες μέρες αργότερα η Siemens  Healthcare κατέθεσε και δεύτερη αίτηση για την αναστολή α)της υπ' αριθμ. 625/2021 απόφασης της ΑΕΠΠ και
β) Της υπ' αριθμ. 15.801/14-2-2021 και 15.805/16-2-2021 αποφάσεων του ΙΦΕΤ.  

Όπως αναφέρεται στην αίτηση :

"Σε διαδικασία προμήθειας 5.000.000 rapid tests ανίχνευσης του κορωνοϊού Covid-19, προοριζομένων για ολόκληρο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η εταιρία μας προσέβαλε με προσφυγή της την πρόσκληση διότι απαιτούσε - πέραν της σήμανσης CE - είτε την καταχώριση των προσφερομένων tests σε καταλόγους συγκεκριμένων διεθνών Οργανισμών είτε τη δημοσίευση
Μελέτης στον ιατρικό τύπο, η οποία πρέπει να πληροί ειδικότερες προϋποθέσεις. Σχετικώς συμπεριλάβαμε επιφύλαξη στην Προσφορά μας.

Εκκρεμούσης της έκδοσης απόφασης της ΑΕΠΠ επί της ως άνω Προσφυγής, ο ΙΦΕΤ απέρριψε την Προσφορά μας για τον ανωτέρω λόγο (η προσκομισθείσα για τα προϊόντα μας Μελέτη δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης), κατακυρώνοντας την προμήθεια στην εταιρία ΒΑΡΕΛΑΣ, έναντι τιμής 3,80 ευρώ ανά test, ήτοι συνολικά (για τα 5.000.000 tests) έναντι 19.000.000 ευρώ. Η εταιρία μας, εάν δεν αποβαλλόταν, θα ήταν δεύτερη μειοδότρια με 3,95 ευρώ).

Και αυτή η προσφυγή, όπως η προηγούμενη, έχει οριστεί να συζητηθεί στις 26 Απριλίου. 

Για την ιστορία, ο ΙΦΕΤ στο παρελθόν έχει ολοκληρώσει δύο διαγωνισμούς (800.000 και 2 εκατ. τεμάχια) και τους κέρδισε η εταιρεία For Health Α.Ε. που αντιπροσωπεύει το προϊόν Panbio της Αbbott στην Ελλάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα