Ο κίνδυνος ανάπτυξης σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος από το COVID-19 είναι πολλές φορές υψηλότερος από ό,τι να συμβεί αυτό από τα εμβόλια των AstraZeneca / Oxford ή της Pfizer και της Moderna, κατέληξαν οι ερευνητές.

Μια προκαταρκτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε τα αρχεία περισσότερων από 500.000 ασθενών με COVID-19 και χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να εκτιμήσει ότι οι εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις θα συνέβαιναν σε περίπου 39 άτομα σε κάθε 1 εκατομμύριο που έχει νοσήσει με τον Κορωνοϊό.

Οι συγκεκριμένες θρομβώσεις (CVT) έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζονται σε περίπου 5 άτομα ανά εκατομμύριο μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου των AstraZeneca / Oxford. Σε περισσότερα από 480.000 άτομα που έλαβαν είτε εμβόλια Pfizer / BioNTech ή Moderna, oι CVT εμφανίστηκαν σε 4 άτομα ανά εκατομμύριο.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι σε σύγκριση με τα εμβόλια, ο κίνδυνος για θρομβώσεις από την ίδια τη νόσο ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερος.

Το εμβόλιο για την COVID από την Johnson & Johnson, το οποίο έχει τεθεί στο περιθώριο λόγω των περιπτώσεων των σπάνιων θρόμβων αίματος σε ασθενείς που το έλαβαν, είναι παρόμοιο με αυτό του AstraZeneca.

Ένα παρόμοιο μοτίβο παρατηρήθηκε στην θρόμβωση πυλαίας φλέβας όπου εμφανίστηκαν σε 436,4 άτομα ανά εκατομμύριο που είχαν COVID. Αυτό συγκρίθηκε με 44,9 άτομα ανά εκατομμύριο για την ομάδα που εμβολιάστηκαν με τα σκευάσματα των Pfizer-Moderna και 1,6 άτομο ανά εκατομμύριο για όσους έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca.

Ο συγγραφέας της μελέτης Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε"όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι οι κίνδυνοι της COVID είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό, τι οι κίνδυνοι που έχουν τα εμβόλια

Πηγές:
https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210416/study-blood-clots-more-likely-from-covid-than-vaccines

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης