Η Αυστρία σχεδιάζει να διοχετεύσει 651.000 δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έως τον Αύγουστο, ως μέρος ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή βοήθειας σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Αφρική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τα σχέδιά της για έναν μηχανισμό ανταλλαγής εμβολίων τον Ιανουάριο. Τότε η Αυστρία είπε ότι θα λειτουργήσει ως συντονιστής αυτού του μηχανισμού για τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι αυτή η πρώτη κατανομή δόσεων μπορεί να ακολουθηθεί από άλλους.

Η Σερβία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, αλλά όχι και οι υπόλοιπες χώρες που είναι εκτός της ΕΕ, δηλαδή η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία, ενώ στη Βοσνία, η έλλειψη εμβολίων οδήγησε σε διαμαρτυρίες στο δρόμο.

«Με αυτήν την πρωτοβουλία δείχνουμε ότι δεν αφήνουμε την περιοχή πίσω», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Η Αυστρία έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες με την BioNTech και την Pfizer,  ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της, ενώ θα παρέχει χρηματοδοτική γέφυρα ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ (13 εκατομμύρια δολάρια). Αν και οι δόσεις θα πληρωθούν από τα ταμεία βοήθειας της ΕΕ για υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες χώρες.

Η Βοσνία θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο με 214.000 δόσεις, ακολουθούμενη από την Αλβανία με 145.000 και τη Βόρεια Μακεδονία με 119.000. Η Σερβία θα είναι τελευταία και θα λάβει μόλις 36.000 δόσεις.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας