Κατά τη συνεδρίασή της στις 20 Απριλίου 2021, η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση, σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι ειδικοί του Οργανισμού ανακοίνωσαν, επίσης, πως τα συμβάντα θρομβώσεων πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις ΗΠΑ, μία από τις οποίες είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Έως τις 13 Απριλίου, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία, όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Συμβουλές

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση ιατρική θεραπεία για να βοηθήσουν στην ανάρρωση και να αποφύγουν επιπλοκές.

Πρέπει να ζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τον εμβολιασμό:

  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πόνος στο στήθος.
  • Πρήξιμο στα πόδια.
  • Επίμονος κοιλιακός πόνος.
  • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση.
  • Μικροσκοπικά σημεία στο αίμα κάτω από το σημείο της ένεσης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια τα οφέλη και τι προκαλεί ο χυμός αρώνιας [μελέτη]
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα