Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι χρόνιες πληγές μπόρεσαν να επουλωθούν με κανονικό δέρμα χωρίς ουλές μετά από θεραπεία με ένα προϊόν που ανακαλύφθηκε στη Mayo Clinic.

Προερχόμενο από αιμοπετάλια, το εξωσωμικό προϊόν, γνωστό ως «PEP», χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση πληγών και την αναγέννηση του δέρματος . Η ομάδα τεκμηρίωσε την αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος, των τριχοθυλακίων, των ιδρωτοποιών αδένων, των λιπαντικών του δέρματος και της φυσιολογικής ενυδάτωσης. Οι ισχαιμικές πληγές εμφανίζονται όταν οι αρτηρίες είναι φραγμένες ή μπλοκαρισμένες, εμποδίζοντας τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να φτάσουν στο δέρμα για να προκαλέσουν την αναγέννησή του.

Η έρευνα υποστηρίζεται από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής της Mayo Clinic και η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο Theranostics.

Οι χρόνιες ισχαιμικές πληγές είναι συχνές σε άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα έλκη, η σκλήρυνση των αρτηριών, ο  τραυματισμός ή οι παρενέργειες της θεραπείας με ακτινοβολία.

Επί του παρόντος, οι θεραπείες για αυτά τα τραύματα περιλαμβάνουν το δέσιμο των πληγών, τοπικές αλοιφές και χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, συχνά δεν μπορούν να κλείσουν πλήρως την πληγή και όταν η κατάσταση εξελιχθεί μπορεί να προκληθεί και ακρωτηριασμός των άκρων.

Ο Steven Moran, MD, πλαστικός χειρουργός στη Mayo Clinic και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει ότι το PEP, ένα εξωσώμα, σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου, είναι ικανό να θεραπεύσει πληγές που δεν έχουν και επαρκή παροχή αίματος. Οι πληγές επουλώθηκαν με μία μόνο εφαρμογή του εξωσώματος.

Πηγές:
healtheuropa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]