Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πραγματοποιήσει μια ταχεία ανασκόπηση του φαρμάκου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα Baricitinib της Eli Lilly για ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και λαμβάνουν οξυγόνο.

Το Baricitinib, είναι το τελευταίο φάρμακο για την αρθρίτιδα που επανατοποθετείται στις προσπάθειες καταπολέμησης της COVID-19, μαζί με άλλα παραδείγματα σκευασμάτων, όπως το Tocilizumab από τη Roche Holding AG και το Sarilumab από τη Sanofi SA

Ενώ τα Tocilizumab και Sarilumab είναι μονοκλωνικά αντισώματα μεγάλου μορίου, το Baricitinib είναι φάρμακο μικρού μορίου που λειτουργεί αναστέλλοντας τη δράση ενζύμων που παίζουν ρόλο στις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγούν σε φλεγμονή.

Ο EMA εξετάζει τα δεδομένα που κατέθεσε η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία από δύο τυχαιοποιημένες δοκιμές σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Κορωνοϊό. Το baricitinib, έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2020 για να αναπτυχθεί σε συνδυασμό με το remdesivir της Gilead Sciences Inc., για ασθενείς με COVID-19.

«Ο EMA θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του μέχρι τον Ιούλιο, εκτός εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες», ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωση.

Το Baricitinib, του οποίου η αντι-αυτοάνοση δράση το έκανε επίσης υποψήφιο για τη θεραπεία ορισμένων τύπων τριχόπτωσης, έχει δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά της σοβαρής COVID-19, που δεν έχουν επιτύχει όλοι οι αναστολείς του JAK. Το  ruxolitinib της Novartis που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του αίματος, δεν έδειξε κανένα σημαντικό όφελος για τους ασθενείς με COVID.

Η επανατοποθέτηση φαρμάκων για την  COVID-19 μπορεί να είναι επικερδής, καθώς η Roche έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον πωλήσεις για το Tocilizumab από την έναρξη της πανδημίας μετά από δοκιμές που έχουν προσφέρει μικτά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις του Baricitinib αυξήθηκαν 39% το πρώτο τρίμηνο σε περίπου 194 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας